Wprawdzie lato się już kończy i coraz częściej w powietrzu czuć jesień ale my nadal uwielbiamy przygotowywać jagodzianki! W tym roku w lasach było naprawdę sporo jagód więc i jagodzianki często gościły na naszym stole. Zamiast jagód oczywiście możecie użyć borówek.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 7 g drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże jajko klasa wagowa L
Dodatkowo:
- 200-250 g jagód lub borówek
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki cukry
- 1 żółtka + 2 łyżki mleka (do posmarowania jagodzianek)
Składniki na kruszonkę:
- 25 g masła
- 25 g cukru pudru
- 50 g mąki tortowej
Przygotowanie ciasta:
W miseczce przygotowujemy rozczyn: łączymy drożdże z łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wlewamy, ciepłe ale nie gorące mleko i mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Dodajemy rozczyn i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy rozbełtane jajko i nadal mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy kilka chwil po czym przekładamy do miski posmarowanej masłem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1 ½ godziny.
Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a następnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Przygotowanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy aż się połączą.
Przygotowanie jagodzianek:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy owalny placuszek, do środka nakładamy po 1 łyżce jagód i dokładnie zlepiamy boki. Jagodzianki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy kilku centymetrów. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem. Po wierzchu posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Czakos.pl
Written on 28 września 2020
Jagodzianki wyszły puszyste, mięciutkie .Ten przepis jest naprawdę , super ,polecam .