Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Jagodzianki
1
Jagodzianki
  • Jagodzianki

Wprawdzie lato się już kończy i coraz częściej w powietrzu czuć jesień ale my nadal uwielbiamy przygotowywać jagodzianki! W tym roku w lasach było naprawdę sporo jagód więc i jagodzianki często gościły na naszym stole. Zamiast jagód oczywiście możecie użyć borówek.

8074 - Jagodzianki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 7 g drożdży instant
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko klasa wagowa L

Dodatkowo:

  • 200-250 g jagód lub borówek
  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukry
  • 1 żółtka + 2 łyżki mleka (do posmarowania jagodzianek)

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 50 g mąki tortowej

8072 - Jagodzianki

Przygotowanie ciasta:

W miseczce przygotowujemy rozczyn: łączymy drożdże z łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wlewamy, ciepłe ale nie gorące mleko i mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.

W misce mieszamy pozostałą mąkę, cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Dodajemy rozczyn i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy rozbełtane jajko i nadal mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy kilka chwil po czym przekładamy do miski posmarowanej masłem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1 ½ godziny.

Jagody dokładnie płuczemy i osuszamy, a następnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.

8088 - Jagodzianki

Przygotowanie kruszonki:

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy aż się połączą.

Przygotowanie jagodzianek:

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy owalny placuszek, do środka nakładamy po 1 łyżce jagód i dokładnie zlepiamy boki. Jagodzianki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy kilku centymetrów. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wyrośnięte jagodzianki smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem. Po wierzchu posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 20-25 minut.

Smacznego!

8145 - Jagodzianki

8286 - Jagodzianki

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź