Krokiety ruskie to nic innego jak panierowane naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich. Po pyszne i proste danie na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja dodatkowo do farszu dodałam trochę podsmażonego boczku, ale jeśli nie przepadacie to nie musicie go dodawać.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu tłustego
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 400 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Składniki na panierkę:
- 2-3 jajka
- 300 g bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z boczkiem i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie naleśników:
W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej i sól. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety ruskie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.
Smacznego!
JMC
Written on 13 września 2020
Ja uwielbiam krokiety 🙂 w dzieciństwie bardzo często przygotowywała mi je moja mama. Moimi ulubionymi były z kapustą i z grzybami. Krokiety ruskie odkryłam niedawno. Przepis poleciła mi znajoma. Wyszły przepyszne i szybko zniknęły z talerzy. Na pewno często będą gościły w mojej kuchni. Zdecydowanie polecam przepis 🙂
Tomasz Wostal
Written on 17 września 2020
Super pomysł.Następnym razem jak zostanie mi farsz do pierogów to wykorzystam do krokietów.
PrzemyslaneZarabianie.pl
Written on 21 września 2020
Kiedyś musi być ten pierwszy raz .Spróbuje na pewno .Ładnie się prezentują .
Bookero.pl
Written on 23 września 2020
Uwielbiamy krokiety pod każdą postacią .Takich jeszcze nie jedliśmy a czasami zostaje mi farszu i ani to zamrozić a wyrzucać nie lubię .Zrobię na niedzielny obiad z barszczykiem .
Pati
Written on 8 października 2020
Przepyszne krokiety. Najlepsze jakie jadłam! Trochę czasu na ich zrobienie zeszło, ale warto, a następnym razem zrobię ich więcej na 3 dni.
P.S. Brakuje tylko info, że trzeba wlać mleko do umieszania naleśników, ale kto w kuchni doświadczony to nie zapomni o nim 🙂
Kuchnia Marty
Written on 8 października 2020
Bardzo się cieszę!
Lembicz.pl
Written on 7 listopada 2020
Ciekawy przepis i na pewno będą u nas gościły często .Ciekawe czy można zamrozić nadwyżkę ?
Wedliny z Dębiny
Written on 10 listopada 2020
Też nie lubię jak się coś marnuje , a jeszcze nigdy nie udało mi się ugotować ziemniaków na styk .Teraz już wiem jak je wykorzystam , a nawet specjalnie ugotuje więcej i będą krokiety z Twojego przepisu na kolejny dzień.
Kuchnia Marty
Written on 13 listopada 2020
Miło mi to słyszeć