Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Krokiety ruskie
9
Krokiety ruskie
  • Krokiety ruskie

Krokiety ruskie to nic innego jak panierowane naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich. Po pyszne i proste danie na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja dodatkowo do farszu dodałam trochę podsmażonego boczku, ale jeśli nie przepadacie to nie musicie go dodawać.

0240 - Krokiety ruskie

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu tłustego
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 400 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Składniki na panierkę:

  • 2-3 jajka
  • 300 g bułki tartej
  • olej do smażenia

0233 - Krokiety ruskie

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, następnie dorzucamy cebulę i smażymy aż się ładnie zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu odstawiamy. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce. Zmielone ziemniaki i ser łączymy z boczkiem i cebulą, dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej i sól. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety ruskie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

Smacznego!

0232 - Krokiety ruskie

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • JMC

    Written on 13 września 2020

    Ja uwielbiam krokiety 🙂 w dzieciństwie bardzo często przygotowywała mi je moja mama. Moimi ulubionymi były z kapustą i z grzybami. Krokiety ruskie odkryłam niedawno. Przepis poleciła mi znajoma. Wyszły przepyszne i szybko zniknęły z talerzy. Na pewno często będą gościły w mojej kuchni. Zdecydowanie polecam przepis 🙂

    Odpowiedz
  • Bookero.pl

    Written on 23 września 2020

    Uwielbiamy krokiety pod każdą postacią .Takich jeszcze nie jedliśmy a czasami zostaje mi farszu i ani to zamrozić a wyrzucać nie lubię .Zrobię na niedzielny obiad z barszczykiem .

    Odpowiedz
  • Pati

    Written on 8 października 2020

    Przepyszne krokiety. Najlepsze jakie jadłam! Trochę czasu na ich zrobienie zeszło, ale warto, a następnym razem zrobię ich więcej na 3 dni.
    P.S. Brakuje tylko info, że trzeba wlać mleko do umieszania naleśników, ale kto w kuchni doświadczony to nie zapomni o nim 🙂

    Odpowiedz
  • Wedliny z Dębiny

    Written on 10 listopada 2020

    Też nie lubię jak się coś marnuje , a jeszcze nigdy nie udało mi się ugotować ziemniaków na styk .Teraz już wiem jak je wykorzystam , a nawet specjalnie ugotuje więcej i będą krokiety z Twojego przepisu na kolejny dzień.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź