Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9462.900 - Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
  • 9462.900 - Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie kojarzące się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu barszcz czerwony przygotowuję dość często. Podaje go jako dodatek do krokietów, czy bułeczek lub pasztecików z nadzieniem mięsnym. Gorąco polecam – taki barszczyk idealnie rozgrzewa i doskonale smakuje w jesienne wieczory.

9469.900 - Barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 2-3 łyżki suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2-3 ziarna jałowca
  • 4-5 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

 

9478.900 - Barszcz czerwony

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy.

9480.900 - Barszcz czerwony

9457.900 - Barszcz czerwony

Pozostaw odpowiedź