Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9390.900 - Krokiety z mięsem i kapustą
5
Krokiety z mięsem i kapustą
  • 9390.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Dziś zapraszam na danie kojarzące mi się z dzieciństwem – krokiety z mięsem i kapustą! Danie dość pracochłonne ale dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu 🙂 . W przepisie gotuję mięso ale równie dobrze możemy do farszu wykorzystać ugotowane mięso z rosołu lub innej zupy. Dzięki kiszonej kapuście farsz jest bardziej aromatyczny i wilgotny. Do tego filiżanka czerwonego barszczy.. Mniam.

9375.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki na farsz:

  • 700 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
  • 500 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2-3 cebule
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 4-5 liści laurowych
  • 5-6 całych ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

 

9360.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki na naleśniki:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 650 ml wody letniej
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka
  • 400 g bułki tartej
  • olej do smażenia

 

9314.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Przygotowanie farszu:

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

9317.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

Krokiety podajemy z barszczem czerwonym – przepis na barszcz czerwony znajdziesz (TUTAJ)

9374.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

9393.900 - Krokiety z mięsem i kapustą

Komentarze

Pozostaw odpowiedź