Dziś zapraszam na danie kojarzące mi się z dzieciństwem – krokiety z mięsem i kapustą! Danie dość pracochłonne ale dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu 🙂 . W przepisie gotuję mięso ale równie dobrze możemy do farszu wykorzystać ugotowane mięso z rosołu lub innej zupy. Dzięki kiszonej kapuście farsz jest bardziej aromatyczny i wilgotny. Do tego filiżanka czerwonego barszczy.. Mniam.
Składniki na farsz:
- 700 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
- 500 g kiszonej kapusty z marchewką
- 20 g suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- 4-5 ząbki czosnku
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 całych ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Składniki na naleśniki:
- 450 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 650 ml wody letniej
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
Składniki na panierkę:
- 2 jajka
- 400 g bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Przygotowanie naleśników:
W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.
Krokiety podajemy z barszczem czerwonym – przepis na barszcz czerwony znajdziesz (TUTAJ)
Serenka
Written on 7 listopada 2016
Takie właśnie krokiety uwielbiam, dzięki za przepis
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2016
🙂 Polecam się!
Justyna
Written on 17 listopada 2016
Hej super przepis! Na ile osob mozna go wykonac???
Kuchnia Marty
Written on 17 listopada 2016
Justyno, w zależności od apetytu z tych proporcji przygotujesz krokiety dla ok. 5-6 osób 🙂
Justyna
Written on 18 listopada 2016
Dziekuje bardzo za odpowiedz!!!