Drożdżowe bułeczki z borówkami to pomysł na idealne leniwe śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Takie bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, są puszyste i miękkie i do tego obłędnie pachną. Jeśli znajdziecie trochę wolnego czasu to koniecznie je przygotujcie!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki wrocławskiej
- ½ łyżeczka soli
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 50 g miękkiego masła
- 8 g drożdży instant
- 200–250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko klasa wagowa L
Składniki na ciasto do wykończenia:
- 100 g mąki wrocławskiej
- 6-6 ½ łyżki wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na glazurę:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wrzątku
Dodatkowo:
- 150 g borówek
Przygotowanie drożdżowych bułeczek z borówkami:
W misce mieszamy mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy, drożdże oraz otartą skórę i kandyzowaną pomarańczy. Dodajemy miękkie masło i wcieramy opuszkami palców, aż będzie przypominać bułkę tartą.
Mleko podgrzewamy na palniku lub w kuchence mikrofalowej – ma być ciepłe ale nie gorące! Do mąki dodajemy rozbełtane jajko i stopniowo wlewamy tyle mleka, abyśmy otrzymali miękkie ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez ok. 10 minut. Następnie przekładamy je do posmarowanej masłem lub olejem miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, do środka dajemy po ok. 1 łyżce borówek i formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki z borówkami przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne aby zachować kilkucentymetrowe odstępy między bułkami. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W misce mieszamy mąkę, cukier i wodę, z których przygotujemy ciasto do wykończenia bułeczek. Ciasto ma być dość płynne, ale nie za rzadkie, tak aby móc wycisnąć na każdej bułeczce znak krzyżyka.
Gotowe ciasto przekładamy do woreczka do szprycowania lub zwykłego woreczka, w którym należy odciąć końcówkę i wyciskamy dwa krzyżujące się paski ciasta.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Miód rozpuszczamy we wrzącej wodzie, przygotowaną glazurą smarujemy ciepłe, upieczone bułeczki z borówkami.
Smacznego!
Aga
Written on 13 sierpnia 2019
Ale słodko wyglądają *.* Aż by się chciało je zjeść przez ekran 😀
KosAga
Written on 7 listopada 2019
Przepięknie i apetycznie wyglądają <3 chyba zrobię takie dzieciom 😀 fenomenalne!
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2019
Mam nadzieję, że bułeczki będą smakować