To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów w sezonie szparagowym! Pieczone szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej – to niemal klasyk. Chrupiące szparagi w parmezanowej posypce, otulone szynką… Mniam.. do tego jajko na miękko, kilka pomidorków i mamy wykwintne śniadanie.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g szybki parmeńskiej w plasterkach
- 50 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Zielone szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce – zielonych szparagów nie trzeba obierać!
W miseczce łączymy oliwę z cytryną i przeciśniętym czosnkiem, mieszamy. Oliwą delikatnie smarujemy szparagi i posypujemy solą. Szparagi obtaczamy w parmezanie i po 5-6 sztuk owijamy w 1-2 plasterki szynki parmeńskiej.
Tak przygotowane szparagi zapiekamy ok. 15-20 minut.
Podajemy ciepłe.
Ja szparagi zaserwowałam z grillowanymi pomidorkami i jajkiem na miękko.
Smacznego!
Kasia
Written on 28 kwietnia 2016
Świetne, klasyczne połączenie smaków. Szpragi to według mnie trudny temat, bo dobrze jest też zrobić je w postaci klasycznego obiadu. I to zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie 😀 W ubiegłym roku zrobiłam min. kotleciki drobiowe ze szpragami. Kilka czytelniczek mojego bloga przepis wypróbowało i nawet w tym roku go już zrobiły. A ja myślę nad nowymi pomysłami 😀
Pozdrawiam serdecznie
Kasia