Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7867.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej
1
Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej
  • 7867.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów w sezonie szparagowym! Pieczone szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej – to niemal klasyk. Chrupiące szparagi w parmezanowej posypce, otulone szynką… Mniam.. do tego jajko na miękko, kilka pomidorków i mamy wykwintne śniadanie.

7862.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g szybki parmeńskiej w plasterkach
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

7826.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Zielone szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce – zielonych szparagów nie trzeba obierać!

7836.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

W miseczce łączymy oliwę z cytryną i przeciśniętym czosnkiem, mieszamy. Oliwą delikatnie smarujemy szparagi i posypujemy solą. Szparagi obtaczamy w parmezanie i po 5-6 sztuk owijamy w 1-2 plasterki szynki parmeńskiej.

Tak przygotowane szparagi zapiekamy ok. 15-20 minut.

7844.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

Podajemy ciepłe.

Ja szparagi zaserwowałam z grillowanymi pomidorkami i jajkiem na miękko.

Smacznego!

7855.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

7870.900 - Szparagi z parmezanem w szynce parmeńskiej

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Kasia

    Written on 28 kwietnia 2016

    Świetne, klasyczne połączenie smaków. Szpragi to według mnie trudny temat, bo dobrze jest też zrobić je w postaci klasycznego obiadu. I to zaczynają się schody, przynajmniej dla mnie 😀 W ubiegłym roku zrobiłam min. kotleciki drobiowe ze szpragami. Kilka czytelniczek mojego bloga przepis wypróbowało i nawet w tym roku go już zrobiły. A ja myślę nad nowymi pomysłami 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź