Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Stek wołowy z winnym masłem
Stek wołowy z winnym masłem
  • Stek wołowy z winnym masłem

Nie tylko Kobiety obchodzą swoje Święto. Również Panowie doczekali się swojego! Już jutro będziemy świętować Dzień Mężczyzn. Z tej okazji wspólnie z Firmą TiM z miłości do wina i Oak View przygotowałam dla Was przepis na Stek wołowy z winnym masłem.

Gwarantuję, że Wasz mężczyzna będzie zachwycony takim obiadem lub kolacją. Stek z takim aromatycznym masełkiem tworzy obłędny w smaku duet. Do tego butelka czerwonego półwytrawnego wina Oak View i nasi Panowie do szczęścia dużo więcej nie będą potrzebować!

3274.900 - Stek wołowy z winnym masłem

Składniki na dwie porcje:

  • 2 steki wołowe każdy po 220-230 g np. z polędwicy, antrykotu lub rostbefu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz kolorowy młynek

Składniki na winne masło:

  • 200 g miękkiego masła 82%
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz grubo mielony
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek drobno posiekanych świeżych ziół np. tymianek, pietruszka estragon
  • 1 łyżka oliwy
  • 75 ml czerwonego półwytrawnego wina Oak View
3315.900 - Stek wołowy z winnym masłem

Przygotowanie winnego masła:

Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy aż będzie jasne i puszyste. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Połowę czosnku dodajemy bezpośrednio do masła. A pozostały i cebulkę przesmażamy kilka chwil na rozgrzanej oliwie. Następnie zalewamy czerwonym winem i dusimy na małym ogniu aż wino odparuje. Tak przygotowaną szalotkę studzimy. Do masełka dodajemy odrobinę soli, drobno posiekane świeże zioła, pieprz oraz zimną cebulę. Ubijamy kilka chwil aż składniki się połączą. Masło wykładamy na folię spożywczą i formujemy wałeczek – WAŻNE! Folia musi być mocno ściśnięta. Masełko chowamy do lodówki.

3297.900 - Stek wołowy z winnym masłem

Przygotowanie steku wołowego:

W moździerzu miażdżymy czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku oraz listki rozmarynu, dokładnie mieszamy i zalewamy dobrej jakości oliwą.

Steki wołowe płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy mięso przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 minut.

Mięso powinno się marynować pod przykryciem i w trakcie marynowania należy je obróć kilka razy by wchłonęło aromat marynaty.

Zamarynowane steki wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem – mięso musi mieć temperaturę pokojową.

3326.900 - Stek wołowy z winnym masłem

Steki smażymy/grillujemy na mocno rozgrzanej patelni. Stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań.

Bezpośrednio przed grillowaniem mięso oprószamy solą morską. Smażymy po 5-6 minut z każdej strony. Gotowe steki odstawiamy na ok. 5 minut owinięte w folię aluminiową by mięso odpoczęło.

Przed podaniem posypujemy jeszcze kolorowym pieprzem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy porcję naszego winnego masełka.

Podajemy z grillowanymi warzywami i lampką czerwonego półwytrawnego wina np. Oak View.

Smacznego!

3340.900 - Stek wołowy z winnym masłem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź