Chyba każdy z Was chociaż raz w swoim życiu jadł ciasto Pleśniak! Dziś zapraszam Was na swoją wersję tego obłędnego i prostego w przygotowaniu ciasta. Kruche ciasto, lekko kwaśny porzeczkowy dżem i przepyszna słodka beza. To cały sekret tego wypieku.
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Składniki na beze:
- 4 białka z dużych jaj (klasa L)
- 200 g drobnego białego cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 lub większą (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).
Na ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, rozsmarowujemy go.
Pianę z białek delikatnie wykładamy na dżem. Na bezę kruszymy (rozcieramy między palcami) pozostałe ciasto.
Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-55 minut.
Ciasto pleśniak pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!