Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pleśniak
Pleśniak
  • Pleśniak

Chyba każdy z Was chociaż raz w swoim życiu jadł ciasto Pleśniak! Dziś zapraszam Was na swoją wersję tego obłędnego i prostego w przygotowaniu ciasta. Kruche ciasto, lekko kwaśny porzeczkowy dżem i przepyszna słodka beza. To cały sekret tego wypieku.

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

Składniki na beze:

  • 4 białka z dużych jaj (klasa L)
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie bezy:

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Pleśniak

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 lub większą (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).

Na ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, rozsmarowujemy go.

Pianę z białek delikatnie wykładamy na dżem. Na bezę kruszymy (rozcieramy między palcami) pozostałe ciasto.

Blachę z ciastem wstawiamy do  nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-55 minut.

Ciasto pleśniak pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Pleśniak

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź