Dziś mam dla Was przepis na obłędne naleśniki z kremem budyniowo kokosowym a’la Raffaello! Takie naleśniki to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie lub obiad na słodko. Jestem pewna, że się zakochacie w tym przepisie i będziecie do niego często wracać!

Składniki na naleśniki:
- 160 g mąki tortowej
- 290 ml mleka 3,2%
- 200 ml wody gazowanej
- 2 duże jajka waga L
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem budyniowo kokosowy:
- 500 ml mleka 3,2%
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 20 g mąki tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 30-40 g wiórków kokosowych

Przygotowanie kremu budyniowo kokosowego:
Do miski odlewamy ¾ szklanki mleka i dokładnie je mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i obiema mąkami. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy palnik i wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę i wiórki kokosowe. Gotujemy, często mieszając aż otrzymamy gęsty budyń.
Budyń przekładamy do miski, przykrywamy wierzch folią spożywczą i studzimy. Budyń ma być zimny.
Miękkie masło ubijamy ok. 4 minut. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ciągle miksując.

Przygotowanie naleśników:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, jajka, mleko, wodę gazowaną. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Usmażone naleśniki smarujemy kremem budyniowo kokosowym.
Smacznego!

Wypieki Beaty
Written on 12 marca 2019
Pyyyyszne!