Sezon na szparagi ciągle trwa więc dziś zapraszam na pyszny i dietetyczny przepis. Zupa krem ze szparagów i kalarepy ma delikatny, lekko ostry smak. Szparagi mają neutralny smak, złośliwi twierdzą że wręcz są mdłe i nijakie. Dlatego postanowiłam połączyć je z wyrazistą i lekko ostrą kalarepką i rzodkiewkami. Wszystkie te warzywa kojarzą mi się z wiosną i tworzą rewelacyjną w smaku potrawę.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1-2 cebule
- 2 kalarepy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- 80 ml słodkiej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 2-3 rzodkiewki
- 2-3 plasterki surowego wędzonego boczku
Przygotowanie:
Szparagi płuczemy i odłamujemy twarde końcówki, które wyrzucamy. Następnie kroimy szparagi na 2-3 części. Główki odkładamy na bok.
W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy szparagi (główki zostawiamy) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy aż kalarepa będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Wyjmujemy kilka główek szparagów do dekoracji, a pozostałą zupę miksujemy wraz ze śmietanką na gładki krem.
Na patelni wytapiany plasterki boczku na chipsy. Na tłuszczy z boczku podsmażamy plasterki rzodkiewki.
Krem ze szparagów i kalarepy podajemy z chipsem z boczku, główkami szparagów i rzodkiewkami.
Smacznego!