Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na kalafior zapiekany z boczkiem! Uwielbiam kalafiora, najczęściej jadamy go z bułką tartą. Tym razem postanowiłam przygotować go z sosem serowym i boczkiem. To był strzał w 10!
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 150 g surowego wędzonego boczku pokrojowego w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- 40 g startego sera parmezan
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2-3 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. WAŻNE żeby zbyt mocno nie przyrumienić boczku bo będzie jeszcze zapiekany!
Na tłuszczu, który pozostał z boczku podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy podgotowanego kalafiora i boczek. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Pieczemy ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Smacznego!