Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
4
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami jakie jadłam! Szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku, który kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Rabarbar i truskawki to duet idealny, któremu trudno się oprzeć. To ciasto to będzie HIT tej wiosny i lata!

9826 - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 350 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 15 g płatków migdałowych

9846 - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

 

Przygotowanie nadzienia:

W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar myjemy i kroimy 1-2 cm kawałki. Owoce wrzucamy do mąki z cukrem i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

9856 - Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Monika Matysiewicz

    Written on 23 maja 2018

    Ciasto wyszło pyszne zachwycali się wszyscy którzy jedli dziękuję

    Odpowiedz
  • E

    Written on 21 lipca 2020

    Zaczne od tego ze mam dwie lewe rece do gotowania i pieczenia, i aby naprawde coś mi wyszło w kuchni, potrzebuje dobrego przepisu i checi. Ten przepis jest rewelacyjny, gdyz ciasto zrobione wg niego nie tylko wyszlo znakomicie, ale rowniez doprowadzilo do lez zachwytu! Moich wlasnych (a jestem dosc wybredna). Dziekuje ogromnie autorce za podzielenie sie tym przepisem i za jego dokladnosc. Bo nie tylko przestalam sie czuc zle w kuchni, ale rowniez mam teraz swoje male popisowe ciasto, ktore wychodzi za kazdym razem! ❤️

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź