Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami jakie jadłam! Szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku, który kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Rabarbar i truskawki to duet idealny, któremu trudno się oprzeć. To ciasto to będzie HIT tej wiosny i lata!
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g truskawek
- 350 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 15 g płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Przygotowanie nadzienia:
W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar myjemy i kroimy 1-2 cm kawałki. Owoce wrzucamy do mąki z cukrem i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Monika Matysiewicz
Written on 23 maja 2018
Ciasto wyszło pyszne zachwycali się wszyscy którzy jedli dziękuję
Kuchnia Marty
Written on 24 maja 2018
Bardzo się cieszę 🙂
E
Written on 21 lipca 2020
Zaczne od tego ze mam dwie lewe rece do gotowania i pieczenia, i aby naprawde coś mi wyszło w kuchni, potrzebuje dobrego przepisu i checi. Ten przepis jest rewelacyjny, gdyz ciasto zrobione wg niego nie tylko wyszlo znakomicie, ale rowniez doprowadzilo do lez zachwytu! Moich wlasnych (a jestem dosc wybredna). Dziekuje ogromnie autorce za podzielenie sie tym przepisem i za jego dokladnosc. Bo nie tylko przestalam sie czuc zle w kuchni, ale rowniez mam teraz swoje male popisowe ciasto, ktore wychodzi za kazdym razem! ❤️
Kuchnia Marty
Written on 21 lipca 2020
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz! Cieszę, się że ciasto wyszło i smakuje. Pozdrawiam serdecznie