Delikatne, cieniutkie i cudownie zielone naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami to idealna propozycja na lekki obiad lub leniwe śniadanie! Naleśniki szpinakowe są bardzo uniwersalne – można przygotować z nich zarówno wytrawne danie jak i wersję na słodko np. z serkiem mascarpone i owocami. Ja podałam je z delikatnym śmietankowym serkiem z dodatkiem świeżych ziół i rzodkiewki. Pycha!

Naleśniki szpinakowe z serkiem śmietankowym i ziołami
Składniki na ciasto:
- 115 ml mleka
- 70 g szpinaku baby
- 115 ml wody
- 130 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 400 g serka śmietankowego
- 4-5 rzodkiewki
- 1 pęczek koperku lub szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Szpinak płuczemy i miksujemy wraz z mlekiem np. w blenderze kielichowym do otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Następnie dodajemy wodę, jajka i mąkę. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, możemy ją posmarować cienką warstwą oleju i smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki.
Przygotowanie nadzienia:
Rzodkiewki i zioła drobno siekamy, dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy w rulon.
Smacznego!
Wypieki Beaty
Written on 18 maja 2018
Już od dłuższego czasu zabieram się za takie naleśniki szpinakowe – muszę wreszcie nadrobić zaległości 🙂
Kuchnia Marty
Written on 19 maja 2018
Polecam!
Blog kulinarny
Written on 19 maja 2018
Składniki sugerują, że będzie smacznie. Ale mnie urzekła najpierw strona wizualna tego przepisu. Są urocze!
Kuchnia Marty
Written on 19 maja 2018
🙂 Dziękuję bardzo!
Magdalena
Written on 15 kwietnia 2020
jakie piękne! takie wiosenne smaki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 kwietnia 2020
Dziękuje bardzo!