Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort z kremem truskawkowym
4
Tort z kremem truskawkowym
  • Tort z kremem truskawkowym

Dziś będzie coś na słodko.. a dokładniej zapraszam po przepis na tort z kremem truskawkowym. Pierwszy raz zdecydowałam się przygotować krem maślany z dodatkiem mascarpone oraz truskawek i muszę przyznać, że wyszedł przepyszny – bardzo świeży i bardzo owocowy.

9689 - Tort z kremem truskawkowym

Składniki na ciasto:

  • 60 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka klasa L
  • 1 szczypta soli
  • 45 g ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru

 

Składniki na krem:

  • 220 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

9661 - Tort z kremem truskawkowym

Przygotowanie ciasta:

Mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia razem mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka jaj ucieramy z połową cukru na puszysta masę. Białkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostały cukier. Do masy z białek ostrożnie dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie do masy jajecznej przesiewamy suche składniki. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i otrzymamy jednolite ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.

Spód okrągłej tortownicy o wymiarach 20-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

9646 - Tort z kremem truskawkowym

Przygotowanie kremu:

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do patelni, polewamy sokiem z cytryny i dusimy ok. 15-20 minut pod koniec dodajemy 2 łyżki brązowego cukru. Powinniśmy otrzymać gęsty dżem, który po przestygnięciu miksujemy.

Masło z cukrem pudrem ubijamy przez 10 minut aż będzie puszyste. Do masy maślanej dodajemy mascarpone, zmiksowane, zimne truskawki i esencje waniliową. Miksujemy aż składniki się połączą.

Ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty.

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, na ciasto wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym blatem ciasta itd. Do wykończenia ciasta i kremu. Ostania powinna być warstwa kremu.

Ciasto chowamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i małymi bezikami.

Smacznego!

9696 - Tort z kremem truskawkowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź