Dziś będzie coś na słodko.. a dokładniej zapraszam po przepis na tort z kremem truskawkowym. Pierwszy raz zdecydowałam się przygotować krem maślany z dodatkiem mascarpone oraz truskawek i muszę przyznać, że wyszedł przepyszny – bardzo świeży i bardzo owocowy.
Składniki na ciasto:
- 60 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka klasa L
- 1 szczypta soli
- 45 g ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
Składniki na krem:
- 220 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie ciasta:
Mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia razem mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka jaj ucieramy z połową cukru na puszysta masę. Białkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pozostały cukier. Do masy z białek ostrożnie dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie do masy jajecznej przesiewamy suche składniki. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i otrzymamy jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Spód okrągłej tortownicy o wymiarach 20-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do patelni, polewamy sokiem z cytryny i dusimy ok. 15-20 minut pod koniec dodajemy 2 łyżki brązowego cukru. Powinniśmy otrzymać gęsty dżem, który po przestygnięciu miksujemy.
Masło z cukrem pudrem ubijamy przez 10 minut aż będzie puszyste. Do masy maślanej dodajemy mascarpone, zmiksowane, zimne truskawki i esencje waniliową. Miksujemy aż składniki się połączą.
Ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty.
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, na ciasto wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym blatem ciasta itd. Do wykończenia ciasta i kremu. Ostania powinna być warstwa kremu.
Ciasto chowamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i małymi bezikami.
Smacznego!
amaranthrose
Written on 9 maja 2018
Cudny tort, przepiękny!
Jan Maleczyński
Written on 11 maja 2018
Pysznie wygląda ten tort. Piękna dekoracja.
Kuchnia Marty
Written on 18 maja 2018
dziękuje!
Kasia
Written on 11 lipca 2020
Wygląda mega!