Uwielbiam ciasto drożdżowe! Można z niego wyczarować prawdziwe, kulinarne arcydzieła! Tym razem zapraszam na przepis na bułeczki nadziane misie. Pyszne drożdżowe ciasto z dodatkiem pełnoziarnistej mąki nadziane tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą! Palce lizać 🙂
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez firmę Princes #MasterTuńczyk!
Zachęcam abyście również wzięli udział w konkursie bo czekają świetne nagrody! Więcej informacji znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 1 puszka Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym Princes (185 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 g mozzarella starta
- 100 g kukurydzy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- 4-5 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie ciasta:
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Tuńczyka odsączamy z zalewy i odciskamy. Szczypiorek siekamy, dodajemy do tuńczyka. Na koniec dodajemy startą mozzarelle, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty (ok. 40 g każdy), z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Do każdej bułeczki doczepiamy dwie małe kuleczki po bokach – to będą uszy naszego niedźwiadka
Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.
Bułki studzimy na kratce. Jadalnym pisakiem narysowałam naszym misiom oczka i buzie
Smacznego!
Magdalena
Written on 28 kwietnia 2018
wspaniałe miśki i pysznie nadziane 🙂
Kuchnia Marty
Written on 28 kwietnia 2018
🙂 Dziękuje baaardzo!