Mus z białej czekolady z rabarbarem to zdecydowanie jeden z tych deserów, któremu nie można się oprzeć! Minimum składników – maksimum smaku! Tak najprościej opisałabym ten deser. Połączenie delikatnego, słodkiego musu i kwaśnego rabarbaru to był strzał w 10! Deser jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu!
Składniki na mus z białej czekolady:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na nadzienie z rabarbaru:
- 400 g rabarbaru
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
- 4 okrągłe biszkopty
- pistacje lub prażone migdałowe płatki do dekoracji
- truskawki
Przygotowanie musu z białej czekolady:
W rondelku podgrzewamy śmietanę – WAŻNE! Żeby jej nie zagotować. Do śmietany dodajemy połamaną na kostki czekoladę i esencję waniliową, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Przygotowanie nadzienia z rabarbaru:
Rabarbar myjemy i kroimy na 2 cm kawałki, które przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy płomień i gotujemy przez ok. 6-8 minut aż rabarbar będzie miękki ale całkowicie się nie rozpadnie. Zdejmujemy z palnika, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzony krem wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do otrzymania gęstego i puszystego kremu.
Na dnie każdej szklanki/pucharku umieszczamy po 1 biszkopcie. Następnie nakładamy warstwę rabarbaru, tak aby przykryła ciastko. Na koniec krem z białej czekolady. Całość dekorujemy pistacjami lub prażonymi migdałowymi płatkami oraz świeżymi truskawkami.
Smacznego!
adam jacek
Written on 28 maja 2018
super wpis!
Kuchnia Marty
Written on 28 maja 2018
Dziękuję 🙂