Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Mus z białej czekolady z rabarbarem
2
Mus z białej czekolady z rabarbarem
  • Mus z białej czekolady z rabarbarem

Mus z białej czekolady z rabarbarem to zdecydowanie jeden z tych deserów, któremu nie można się oprzeć! Minimum składników – maksimum smaku! Tak najprościej opisałabym ten deser. Połączenie delikatnego, słodkiego musu i kwaśnego rabarbaru to był strzał w 10! Deser jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu!

0147 - Mus z białej czekolady z rabarbarem

Składniki na mus z białej czekolady:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Składniki na nadzienie z rabarbaru:

  • 400 g rabarbaru
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Dodatkowo:

  • 4 okrągłe biszkopty
  • pistacje lub prażone migdałowe płatki do dekoracji
  • truskawki

0163 - Mus z białej czekolady z rabarbarem

Przygotowanie musu z białej czekolady:

W rondelku podgrzewamy śmietanę – WAŻNE! Żeby jej nie zagotować. Do śmietany dodajemy połamaną na kostki czekoladę i esencję waniliową, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do lodówki na minimum 12 godzin.

 

Przygotowanie nadzienia z rabarbaru:

Rabarbar myjemy i kroimy na 2 cm kawałki, które przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy płomień i gotujemy przez ok. 6-8 minut aż rabarbar będzie miękki ale całkowicie się nie rozpadnie. Zdejmujemy z palnika, dodajemy esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzony krem wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do otrzymania gęstego i puszystego kremu.

Na dnie każdej szklanki/pucharku umieszczamy po 1 biszkopcie. Następnie nakładamy warstwę rabarbaru, tak aby przykryła ciastko. Na koniec krem z białej czekolady. Całość dekorujemy pistacjami lub prażonymi migdałowymi płatkami oraz świeżymi truskawkami.

Smacznego!

0179 - Mus z białej czekolady z rabarbarem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź