Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3147.900 - Przepiórki pieczone w boczku
Przepiórki pieczone w boczku
  • 3147.900 - Przepiórki pieczone w boczku

Przepiórki pieczone w boczku to danie klasyczne w smaku, a zarazem bardzo eleganckie. Dzięki owinięciu przepiórki w plasterki boczku mięso pozostaje bardzo soczyste. Mięso z przepiórki jest chude i ma delikatny smak. Polecam!

3171.900 - Przepiórki pieczone w boczku

Składniki:

  • 2 przepiórki (sprawione bez podrobów)
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Składniki na marynatę:

  • 100 ml piwa
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy

3157.900 - Przepiórki pieczone w boczku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.

Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.

3130.900 - Przepiórki pieczone w boczku

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok. 10-15 minut aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca.

Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.

3143.900 - Przepiórki pieczone w boczku

3135.900 - Przepiórki pieczone w boczku

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź