Przepiórki pieczone w boczku to danie klasyczne w smaku, a zarazem bardzo eleganckie. Dzięki owinięciu przepiórki w plasterki boczku mięso pozostaje bardzo soczyste. Mięso z przepiórki jest chude i ma delikatny smak. Polecam!
Składniki:
- 2 przepiórki (sprawione bez podrobów)
- 10 plasterków wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Składniki na marynatę:
- 100 ml piwa
- 4 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.
Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok. 10-15 minut aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca.
Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.