Dziś zapraszam na pyszną i szybką przekąskę – pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej. Młode, chrupiące zielone szparagi otulone nadzieniem z sera pleśniowego, orzechów włoskich i szynki. Połączenie idealne!
Składniki:
- 16 szparagów
- 16 plasterków szynki parmeńskiej
- 25 g orzechów włoskich
- 200 g sera pleśniowego lazur (użyłam srebrny lazur)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 2 łyżki oliwy
- 3 patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.
W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.
Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.