Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2945.900 - Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej
Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej
  • 2945.900 - Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Dziś zapraszam na pyszną i szybką przekąskę – pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej. Młode, chrupiące zielone szparagi otulone nadzieniem z sera pleśniowego, orzechów włoskich i szynki. Połączenie idealne!

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 16 szparagów
  • 16 plasterków szynki parmeńskiej
  • 25 g orzechów włoskich
  • 200 g sera pleśniowego lazur (użyłam srebrny lazur)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 patyczki do szaszłyków

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Przygotowanie:

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Pozostaw odpowiedź