Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej to idealny pomysł na odświętny obiad. Aromatyczne, niezwykle delikatne mięso zachwyci smakiem każdego. Dodatkowo danie to jest niezwykle eleganckie i wykwintne i będzie idealnym urozmaicenie świątecznego stołu. Koniecznie pamiętajcie, żeby podać je w towarzystwie białego, wytrawnego wina! Ja polecam chilijskie wino Panul Chardonnay Reserve, które zachwyca słomkowo-żółtą barwą oraz aromatem egzotycznego mango i moreli z niuansem wanilii. Gwarantuję Wam, że to będzie duet idealny <3
Składniki:
- 2 przepiórki (sprawione bez podrobów)
- 6-8 plasterków surowego, wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki masła
- 2 plasterki pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek płynnego miodu
- sok z ½ pomarańczy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Odkładamy kilka łyżek marynaty „na bok”
Przygotowanie przepiórek:
Przepiórki dokładnie myjemy, osuszamy i ewentualnie usuwamy szyjki. Nacieramy sola, pieprzem i obficie smarujemy marynatą. Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Do środka każdej przepiórki wkładamy po kawałku pomarańczy, gałązce rozmarynu i kilku plasterkach czosnku. Skrzydełka przyciskamy do tuszki i owijamy korpus plasterkami boczku. Nóżki krzyżujemy i związujemy sznurkiem.
Przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut w zależności od wielkości przepiórek.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy przepiórki odłożoną wcześniej marynatą, włączamy funkcję grill i przypiekamy skórkę przez ok. 5 minut.
Pieczone przepiórki podajemy z sałatką lub pieczonymi brukselkami i białym, wytrawnym winem