Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej
Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej
  • Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej

Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej to idealny pomysł na odświętny obiad. Aromatyczne, niezwykle delikatne mięso zachwyci smakiem każdego. Dodatkowo danie to jest niezwykle eleganckie i wykwintne i będzie idealnym urozmaicenie świątecznego stołu. Koniecznie pamiętajcie, żeby podać je w towarzystwie białego, wytrawnego wina! Ja polecam chilijskie wino Panul Chardonnay Reserve, które zachwyca słomkowo-żółtą barwą oraz aromatem egzotycznego mango i moreli z niuansem wanilii. Gwarantuję Wam, że to będzie duet idealny <3

Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej

Składniki:

  • 2 przepiórki (sprawione bez podrobów)
  • 6-8 plasterków surowego, wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek płynnego miodu
  • sok z ½ pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej

Przygotowanie marynaty:

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Odkładamy kilka łyżek marynaty „na bok”

Przygotowanie przepiórek:

Przepiórki dokładnie myjemy, osuszamy i ewentualnie usuwamy szyjki. Nacieramy sola, pieprzem i obficie smarujemy marynatą. Chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Do środka każdej przepiórki wkładamy po kawałku pomarańczy, gałązce rozmarynu i kilku plasterkach czosnku. Skrzydełka przyciskamy do tuszki i owijamy korpus plasterkami boczku. Nóżki krzyżujemy i związujemy sznurkiem.

Pieczone przepiórki w glazurze miodowo pomarańczowej

Przepiórki przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut w zależności od wielkości przepiórek.

Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy przepiórki odłożoną wcześniej marynatą, włączamy funkcję grill i przypiekamy skórkę przez ok. 5 minut.

Pieczone przepiórki podajemy z sałatką lub pieczonymi brukselkami i białym, wytrawnym winem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź