Pstrąg smażony z rozmarynem ma przepyszną, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się delikatne mięso. Dodatek rozmarynu nadaje daniu niepowtarzalny, ziołowy aromat, a sok z cytryny lekko kwaskowy smak. Do takiego pstrąga polecam chilijskie czerwone wytrawne wino Panul Carmenere Reserve, które zachwyca rubinową barwą z fioletowymi refleksami oraz owocowym bukietem z wyczuwalną na podniebieniu nutą czarnej porzeczki i odpowiednio wyważoną kwasowością. Gwarantuję Wam, że takie połączenie zachwyci Wasze kubki smakowe.
Składniki:
- 2 sprawione pstrągi (każdy po 250 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 plasterki cytryny
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 3-4 łyżki oleju i tyle samo łyżek masła klarowanego
Dodatkowo:
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Pstrągi płuczemy, usuwamy łuski i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wierzch i wnętrze ryb nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy po jednym ząbku czosnku pokrojonym w plasterki, gałązce rozmarynu i plasterku cytryny. Ryby możemy przewiązać sznurkiem i na ok. 30 minut chowamy do lodówki.
Po tym czasie obtaczamy pstrągi w mące.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i smażymy pstrągi z obu stron (po ok. 6 minut z każdej strony).
Usmażone ryby dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw i czerwonym, wytrawnym winem.
Daria
Written on 28 grudnia 2018
Ostatnio co raz częściej stosuję rozmaryn do różnych potraw, idealnie pasuje do mięs i ryb, pstrąg jest świetną rybą i na pewno przetestuję ten przepis! Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 6 stycznia 2019
Cieszę się i mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
CookUp
Written on 3 stycznia 2019
Trudno nam się zdecydować czy wolimy Twoje przepisy, zdjęcia czy to, w jaki sposób piszesz o jedzeniu. Niemniej jednak życzymy w nowym roku mnóstwa kulinarnych inspiracji, które będziemy mogli tu oglądać! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 stycznia 2019
CookUp, bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Obiecuję, że w Nowym Roku będę się starać by moje zdjęcia i przepisy jeszcze bardziej Was zachwycały