Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pstrąg smażony z rozmarynem
4
Pstrąg smażony z rozmarynem
  • Pstrąg smażony z rozmarynem

Pstrąg smażony z rozmarynem ma przepyszną, chrupiącą skórkę, pod którą kryje się delikatne mięso. Dodatek rozmarynu nadaje daniu niepowtarzalny, ziołowy aromat, a sok z cytryny lekko kwaskowy smak. Do takiego pstrąga polecam chilijskie czerwone wytrawne wino Panul Carmenere Reserve, które zachwyca rubinową barwą z fioletowymi refleksami oraz owocowym bukietem z wyczuwalną na podniebieniu nutą czarnej porzeczki i odpowiednio wyważoną kwasowością. Gwarantuję Wam, że takie połączenie zachwyci Wasze kubki smakowe.

Pstrąg smażony z rozmarynem

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi (każdy po 250 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 plasterki cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 3-4 łyżki oleju i tyle samo łyżek masła klarowanego

Dodatkowo:

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Pstrąg smażony z rozmarynem

Przygotowanie:

Pstrągi płuczemy, usuwamy łuski i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wierzch i wnętrze ryb nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy po jednym ząbku czosnku pokrojonym w plasterki, gałązce rozmarynu i plasterku cytryny. Ryby możemy przewiązać sznurkiem i na ok. 30 minut chowamy do lodówki.

Po tym czasie obtaczamy pstrągi w mące.

Pstrąg smażony z rozmarynem

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i smażymy pstrągi z obu stron (po ok. 6 minut z każdej strony).

Usmażone ryby dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw i czerwonym, wytrawnym winem.

Pstrąg smażony z rozmarynem
Pstrąg smażony z rozmarynem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Daria

    Written on 28 grudnia 2018

    Ostatnio co raz częściej stosuję rozmaryn do różnych potraw, idealnie pasuje do mięs i ryb, pstrąg jest świetną rybą i na pewno przetestuję ten przepis! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  • CookUp

    Written on 3 stycznia 2019

    Trudno nam się zdecydować czy wolimy Twoje przepisy, zdjęcia czy to, w jaki sposób piszesz o jedzeniu. Niemniej jednak życzymy w nowym roku mnóstwa kulinarnych inspiracji, które będziemy mogli tu oglądać! 🙂

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 6 stycznia 2019

      CookUp, bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Obiecuję, że w Nowym Roku będę się starać by moje zdjęcia i przepisy jeszcze bardziej Was zachwycały

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź