Jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na pyszny i zdrowy obiad to kurczak pieczony w całości z warzywami będzie idealną propozycją. Delikatne, soczyste mięso oraz złocista i chrupiąca skórka to gwarancja udanego obiadu, który zachwyci każdego! Sekretem tego dania jest mieszanka specjalnie dobranych, naturalnych warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem soli morskiej do Złocistego Kurczaka od Vegeta Natur. Wystarczy szczypta by Twoje danie zyskało niepowtarzalny smak i aromat – www.vegeta.pl
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki:
- 1 cały kurczak (ok. 1700-2000 g)
- 60 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do Złocistego Kurczaka
- pieprz
- opcjonalnie sól
- ½ cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
Dodatkowo:
- 3 czerwone cebule
- 2-3 kolorowe słodkie papryki (ja użyłam mini papryk)
- 5-6 małych ziemniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z Koperkiem
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szyjkę i kuperek i nacieramy solą i pieprzem (z zewnątrz i wewnątrz).
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i równomiernie smarujemy czosnkowym masłem całego kurczaka. Do wnętrza kurczaka wkładamy pół cytryny i tymianek, spinamy wykałaczkami żeby cytryna nie wypadła.
Całego kurczaka posypujemy przyprawą Vegeta Natur do Złocistego Kurczaka.
Tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin chowamy do lodówki.
Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki – kurczak powinien mieć „temperaturę pokojową”, przekładamy do brytfanny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w tzw. łódeczki, czerwoną cebule w ćwiartki, a paprykę po usunięciu gniazd nasiennych w większe kawałki, małe papryczki pieczemy w całości. Warzywa przekładamy do miski, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą Vegeta Natur z Koperkiem. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Warzywa układamy dookoła kurczaka. Naczynie z kurczakiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 90-120 minut. Od czasu do czasu polewamy kurczaka powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Upieczonego kurczaka kroimy na porcje, podajemy z warzywami
Smacznego!
Magdalena
Written on 6 stycznia 2019
ale pycha:)
Kuchnia Marty
Written on 7 stycznia 2019
dziękuję 🙂
Edyta
Written on 22 kwietnia 2022
Jak ustawić piekarnik? Góra dół czy termoobieg?
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
termoobieg