Większość osób uważa, że dania z wykorzystaniem kiełbasy są tłuste – nic podobnego! Dziś zapraszam na smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką. Kiełbasa to jeden z najbardziej popularnych produktów polskiej kuchni. W zależności od upodobań każdy znajdzie odpowiednią dla siebie!
Składniki:
- 280 g kiełbasek np. śląskich
- 2-3 cebule
- 350 g papryki (czerwona, żółta)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (400 g)
- 150 ml rosołu (wywaru np. drobiowego)
- 3-4 liście angielskie
- 4-5 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka cząbru
- sól
- pieprz
- opcjonalnie cukier do smaku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaski pokrojone w 2-3 cm kawałki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy ok. 3 minut. Papryki kroimy w słupki, dodajemy do kiełbasy i smażymy aż warzywa zmiękną. Wlewamy rosół i pomidory z puszki i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ewentualnie jeśli pomidory były kwaśne cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i odsączoną, czerwoną fasolkę. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut.
Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ugotowaną kaszą, ryżem lub pieczywem.
Witold
Written on 14 grudnia 2015
Bardzo smaczne i proste danie i dla samotnego faceta wręcz idealne do wykonania
Marta
Written on 14 grudnia 2015
Cieszę się, że przepis się podoba 😀 Pozdrawiam serdecznie