Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 12 - Smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką
2
Smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką
  • 12 - Smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką

Większość osób uważa, że dania z wykorzystaniem kiełbasy są tłuste – nic podobnego! Dziś zapraszam na smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką. Kiełbasa to jeden z najbardziej popularnych produktów polskiej kuchni. W zależności od upodobań każdy znajdzie odpowiednią dla siebie!

Smażone kiełbaski z czerwoną fasolą i papryką

Składniki:

  • 280 g kiełbasek np. śląskich
  • 2-3 cebule
  • 350 g papryki (czerwona, żółta)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (400 g)
  • 150 ml rosołu (wywaru np. drobiowego)
  • 3-4 liście angielskie
  • 4-5 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju

 

Smażone kiełbaski śląskie z czerwoną fasolą i papryką

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbaski pokrojone w 2-3 cm kawałki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy ok. 3 minut. Papryki kroimy w słupki, dodajemy do kiełbasy i smażymy aż warzywa zmiękną. Wlewamy rosół i pomidory z puszki i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Smażone kiełbaski śląskie z czerwoną fasolą i papryką

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ewentualnie jeśli pomidory były kwaśne cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i odsączoną, czerwoną fasolkę. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut.

Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ugotowaną kaszą, ryżem lub pieczywem.

Smażone kiełbaski śląskie z czerwoną fasolą i papryką Smażone kiełbaski śląskie z czerwoną fasolą i papryką

Smażone kiełbaski śląskie z czerwoną fasolą i papryką

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź