Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7285.900 - Tarta z agrestem
Tarta z agrestem
  • 7285.900 - Tarta z agrestem

Pyszna słodko-kwaśna tarta z agrestem i bitą śmietaną.. Mmm… Dla mnie agrest kojarzy się z latem, a jak lato, to mnóstwo wypieków z sezonowymi owocami. Sezon na agrest szybko przemija więc zachęcam do zrobienia zapasów! Pamiętajcie, że agrest można zamrozić.

Tarta z agrestem

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 110 g cukru pudru
  • 350 g agrestu
  • 140 ml wody

 

Składniki na krem:

  • 2 żółtka jaja
  • 55 g cukru pudru
  • 75 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka startej skórki z limonki

 

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 garść agrestu
  • opcjonalnie biała porzeczka
  • listki mięty

Tarta z agrestem

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Tarta z agrestem 

Przygotowanie nadzienia:

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy ok. 5 minut. Musimy pilnować żeby agrest się całkowicie nie rozpadł.

Tarta z agrestem

Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i skórkę otartą z limonki – mieszamy. Do masy dodajemy podsmażony, odcedzony z syropu agrest. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy na podpieczony spód ciasta.

Tarte wstawiamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Tarte studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na tarte. Na wierzch układamy owoce, posypujemy listkami mięty.

Przechowujemy w lodówce.

Tarta z agrestem

Tarta z agrestem

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź