Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8122.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
2
Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym
  • 8122.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dziś zapraszam na wieniec drożdżowy z masłem orzechowym. Ciasto poza tym, że pięknie się prezentuje jest naprawdę smaczne. Mój wieniec drożdżowy inspirowany jest estońskim, tradycyjnym  przysmakiem – Kringel. Z tą różnicą, że w Estonii taką zaplataną drożdżówkę smarują nadzieniem przygotowanym z masła, cukru i cynamonu, a ja postanowiłam spróbować zrobić swoją z masłem orzechowym! Wieniec był pyszny!

8110.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Składniki na wieniec drożdżowy:

  • 300 g mąki typ 450
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko roztrzepane
  • 30 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

  • masło orzechowe albo masło czekoladowe
  • cukier puder do posypania
  • 3-4 łyżki masła
  • cukier

8087.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Przygotowanie:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

8065.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.

8045.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.

Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.

Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.

8050.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.

Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym  masłem i posypujemy cukrem.

8056.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.

Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

8091.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

8129.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

8133.900 - Wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Komentarze

Pozostaw odpowiedź