Dziś zapraszam na wieniec drożdżowy z masłem orzechowym. Ciasto poza tym, że pięknie się prezentuje jest naprawdę smaczne. Mój wieniec drożdżowy inspirowany jest estońskim, tradycyjnym przysmakiem – Kringel. Z tą różnicą, że w Estonii taką zaplataną drożdżówkę smarują nadzieniem przygotowanym z masła, cukru i cynamonu, a ja postanowiłam spróbować zrobić swoją z masłem orzechowym! Wieniec był pyszny!
Składniki na wieniec drożdżowy:
- 300 g mąki typ 450
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko roztrzepane
- 30 g miękkiego masła
- ½ łyżeczka soli
Dodatkowo:
- masło orzechowe albo masło czekoladowe
- cukier puder do posypania
- 3-4 łyżki masła
- cukier
Przygotowanie:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 30 stopni na 30 minut.
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni na prostokąt.
Ciasto smarujemy masłem orzechowym lub czekoladowym i zwijamy dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon z ciasta rozcinamy ostrym nożem wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony ok. 3-4 cm nierozciętego ciasta.
Obie części ciasta zawijamy naprzemiennie w warkocz. Ze splecionego ciasta tworzymy pierścień/okrągły wieniec.
Wieniec ostrożnie przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z pieca) wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy ok. godziny aż wyrośnie. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość smarujemy nasz wieniec roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25-30 minut.
Wieniec drożdżowy pozostawiamy to ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ladylaura
Written on 4 marca 2015
Cudowny!.
Marta
Written on 4 marca 2015
Dziękuję bardzo!!!