Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8392.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym
2
Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym
  • 8392.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Dziś zapraszam na drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym. Pięknie prezentująca się drożdżówka zachwyci smakiem każdego. Kawałki ciasta drożdżowego przełożone kremem orzechowym to istny raj dla podniebienia. Do tego szklanka ciepłego mleka i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba!

8404.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 g mleka
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 240 g kremu orzechowego/czekoladowego

 

Dodatkowo:

  • 2 białka

 

8405.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, zdejmujemy rondelek z palnika i mieszamy aż masło się roztopi. Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Mąkę mieszamy z solą, do mąki dodajemy roztwór z drożdży i żółtka jaj. Wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez ok. 10 minut.

Gdy ciasto jest już miękkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto, wciskamy ręką, by odgazowało i wyrabiamy kilka chwil. Następnie dzielimy je na 4 równe części.

8340 horz - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Każdą część rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni na kształt koła. Od okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wycinamy równe koła. Pierwsze koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy kremem orzechowy. Na krem kładziemy kolejny płat ciasta, ponownie smarujemy kremem, znowu ciasto, na ciasto krem i ostatnie koło ciasta. Delikatnie dociskamy rękami.

8348 horz - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Ostrym nożem nacinamy ciasto tworząc gwiazdkę (4 nacięcia), tak aby nie przeciąć brzegów okręgu. Następnie przy użyciu drewnianego patyczka, między wcześniejszymi nacięciami odciskamy 8 wgłębień. Powstałe wgłębienia nacinamy nożem – ok. 2 cm długości i boki zawijamy pod spód. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut.

8359 horz - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanymi białkami jaj i wstawiamy do piekarnika na 20 minut aż ciasto się zarumieni.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

8415.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

8424.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

8427.900 - Drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź