Dziś zapraszam na drożdżowy kwiatek z kremem orzechowym. Pięknie prezentująca się drożdżówka zachwyci smakiem każdego. Kawałki ciasta drożdżowego przełożone kremem orzechowym to istny raj dla podniebienia. Do tego szklanka ciepłego mleka i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba!
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 70 g cukru
- 8 g suchych drożdży
- 200 g mleka
- 30 g masła
- 2 żółtka
- 240 g kremu orzechowego/czekoladowego
Dodatkowo:
- 2 białka
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, zdejmujemy rondelek z palnika i mieszamy aż masło się roztopi. Do mleka dodajemy drożdże, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Mąkę mieszamy z solą, do mąki dodajemy roztwór z drożdży i żółtka jaj. Wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez ok. 10 minut.
Gdy ciasto jest już miękkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, wciskamy ręką, by odgazowało i wyrabiamy kilka chwil. Następnie dzielimy je na 4 równe części.
Każdą część rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni na kształt koła. Od okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wycinamy równe koła. Pierwsze koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy kremem orzechowy. Na krem kładziemy kolejny płat ciasta, ponownie smarujemy kremem, znowu ciasto, na ciasto krem i ostatnie koło ciasta. Delikatnie dociskamy rękami.
Ostrym nożem nacinamy ciasto tworząc gwiazdkę (4 nacięcia), tak aby nie przeciąć brzegów okręgu. Następnie przy użyciu drewnianego patyczka, między wcześniejszymi nacięciami odciskamy 8 wgłębień. Powstałe wgłębienia nacinamy nożem – ok. 2 cm długości i boki zawijamy pod spód. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanymi białkami jaj i wstawiamy do piekarnika na 20 minut aż ciasto się zarumieni.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Justyna
Written on 28 lutego 2017
Wygląda przepięknie! Do popołudniowej kawy jak znalazł 😀 Lecę zakasać rękawy i do kuchni!
Kasia
Written on 29 marca 2017
Smaczna przekąska w sam raz na deser, a do tego wygląda bardzo efektownie 🙂