Dziś zapraszam na orientalne smaki. Makaron ryżowy z grzybami i szpinakiem – niezwykle aromatyczne danie, które przygotujecie w niecałe 30 minut. Uwielbiam takie smaki jeśli jesteście mięsożercami do makaronu możecie dodać również kurczaka.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 400 g świeżego szpinaku
- 4 marchewki
- 30 g grzybów mun
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki białego i czarnego sezamu
Składniki na bulion:
- 1 cebula
- 2 łyżki pasty z ostrej papryki (pasta chili)
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 2 litrów wody
Przygotowanie:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Pieczarki kroimy w dość grube plastry. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy pieczarki, następnie do pieczarek dodajemy marchewki pokrojone w cienkie słupki, smażymy kilka chwil.
Przygotowanie bulionu:
Cebulę drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pastę chili – miksujemy na gładką pastę. Pastę zalewamy wodą, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i dokładnie mieszamy.
Przygotowanym bulionem zalewamy pieczarki z marchewkami, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy odcedzone grzyby mun. Gotujemy ok. 10 minut, po czym dodajemy makaron ryżowy, gotujemy aż makaron będzie miękki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego. Na koniec dodajemy szpinak i sezam, mieszamy, wok przykrywamy przykrywką i odstawiamy na kilka minut. Ciepły makaron przekładamy do miseczek. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.