Dziś u mnie na obiad sycącą i rozgrzewającą zupa z czerwonej soczewicy z chorizo. Niezwykle aromatyczna i pikantna o dymnej nucie zaspokoi nawet największy głód. Gwarantuję, że po jednej miseczce nie będziecie już mieć ochoty na drugie danie!
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 żebra selera (łodygi)
- 225 g kiełbasy chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 200 g suchej czerwonej soczewicy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 litry bulionu warzywnego
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule pokrojone w talarki i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, selera i kiełbasę pokrojone w plasterki smażymy ok. 5-7 minut. Do warzyw dodajemy przeciśnięty czosnek, soczewicę, wędzoną i ostrą paprykę oraz kminek. Smażymy kilka chwil i wlewamy pomidory. Dusimy ok. 3 minut i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż warzywa i soczewica będą miękkie ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Helen
Written on 2 marca 2017
Robię często zupę z czerwonej soczewicy wg. pięciu przemian 🙂 Wypróbuję i ten przepis 🙂 Aby zwiększyć prozdrowotność zupy warto filtrować wodę używaną do gotowania – zupa zyskuje wtedy na smaku a my na zdrowiu 🙂 Najlepsze filtry to te montowane na ujęciu wody pod zlewem – działają efektywnie oraz nie zaśmiecają środowiska często zmienianymi wkładami filtrującycmi.
Leszek L.
Written on 10 listopada 2019
Zrobiłem, bardzo dobre, dziękuję. Dodałem jeszcze trochę kukurydzy.
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2019
Super! Bardzo się cieszę. Pozdrawiam