Oj tęsknię już za wiosną, słońcem i mnóstwem świeżych warzyw. Z tej tęsknoty powstała kolorowa focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe oraz ulubione dodatki – mniam! Palce lizać.
Składniki na ciasto:
- 175 ml ciepłej wody
- 3 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąki tortowej
- 25 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 czerwona cebula
- 1 garść oliwek
- 15 pomidorków koktajlowych
- świeży rozmaryn
- sól morska
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Mąkę mieszamy z solą i wlewamy drożdże, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut na posypanym mąką blacie. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-80 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto, wciskamy rękę by odgazowało i przekładamy na lekko posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy na kształt placka. Na cieście układamy połówki pomidorów, oliwek, plasterki cebuli i gałązki świeżego rozmarynu, delikatnie wciskamy je w ciasto. Posypujemy solą morską i pieprzem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni gotowe focaccie pieczemy ok. 30 minut.
Zawód Kobieta
Written on 2 marca 2017
Nigdy nie robiłam swojej, domowej 🙂 czas spróbować chyba 🙂
Bazyli
Written on 2 marca 2017
Wyglądają obłędnie:) Trudne są do zrobienia?
Kuchnia Marty
Written on 2 marca 2017
dość proste, ważne żeby w trakcie pieczenia nie czekać aż focaccia z tego przepisu zrobi się rumiana/złota bo skórka będzie twarda. Ta focaccia po upieczeniu jest dość blada 🙂
Wezom
Written on 21 marca 2017
I kolejny przepis do kolekcji – dziękuję ślicznie! Na Twoim blogu chyba znalazłam najlepsze przepisy ze wszystkich 🙂
Miłego dnia!
Kuchnia Marty
Written on 22 marca 2017
🙂
Ola
Written on 25 kwietnia 2017
Uwielbiam takie smaki
Kuchnia Marty
Written on 26 kwietnia 2017
🙂
Klaudia
Written on 26 maja 2021
Przepyszna!