Dziś wspaniała i bardzo aksamitna zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki. Jak dla mnie idealne połączenie smakowe. Doskonała zupa w zimowe, mroźne dni. Syta i rozgrzewająca. Po prostu pyszna!
Składniki na rosół drobiowy:
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz
- sól
Składniki na krem z białych warzyw:
- 3 pietruszki (korzeń)
- ½ selera (korzeń)
- 3 ziemniaki
- 1 biała część pora
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Składniki na chipsy z pietruszki:
- 3 pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie rosołu drobiowego:
Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.
Przygotowanie kremu z białych warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.
karmel-itka
Written on 17 lutego 2015
wygląda pięknie 😉
cudny pomysł z tymo chipsami! do podpatrzenia.
Marta
Written on 17 lutego 2015
Naprawdę polecam! Chipsy z pietruszki są przepyszne!
Ania
Written on 11 maja 2015
Jeżeli zastosujemy się do wskazówek mamy gwarancję naprawdę na udane chipsy, nie tylko do zupy, ale też jako indywidualną przekąskę.
Marta
Written on 11 maja 2015
Dokładnie – takie chipsy idealnie smakują jako przekąska
Hania
Written on 2 stycznia 2022
Przepyszna i bardzo syta!!!