Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5628.900 - Domowe batony energetyczne z superfoods
4
Domowe batony energetyczne z superfoods
  • 5628.900 - Domowe batony energetyczne z superfoods

Domowe batony energetyczne z superfoods to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami! Takie batoniki możemy zabrać do pracy, do szkoły czy na wycieczkę. Od dziś możemy mieć zawsze w zasięgu ręki słodką przekąskę, która dostarczy nam ważnych składników odżywczych. Do batoników możecie dodać Wasze ulubione mieszanki nasion, orzechów czy owoców (superfood).

Domowe batony energetyczne z superfoods

Składniki:

  • 130 g masła orzechowego
  • 130 g płynnego miodu
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 85 g surowej, komosy ryżowej (quinoa)
  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki suszonych jagód goji
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich

 

Domowe batony energetyczne z superfoods

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy miód, masło orzechowe, cynamon i jajko. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy tak aby wszystkie suche składniki zostały pokryte miodem.

Podłużną formę (keksówkę) o wymiarach 25×13 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę przekładamy do blachy. Równomiernie rozprowadzamy i dociskamy łyżką.

Domowe batony energetyczne z superfoods

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Batony pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ostrożnie wyciągamy i kroimy na ok. 15 batoników. Przechowujemy w lodówce.

Domowe batony energetyczne z superfoods

Domowe batony energetyczne z superfoods

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

Komentarze

Pozostaw odpowiedź