Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4305.900 - Antrykot wołowy z warzywami
Antrykot wołowy z warzywami
  • 4305.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Każdy ma swój sposób na usmażenie idealnego steka.. Ja dziś podzielę się swoim. Idealny stek to przede wszystkim dobrej jakości mięso! Mój antrykot wołowy z warzywami jak dla mnie smakuje wybornie. Bardzo szybki i smaczny obiad, który wywołał uśmiech na twarzy mojego męża!

4339.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Składniki na steki:

  • 500 g antrykotu wołowego (2 x 250g)
  • sól morska
  • pieprz – młynek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

 

Składniki na smażone warzywa:

  • pęczek młodej marchewki (ok. 10 sztuk)
  • 10 sztuk brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego

 

4256.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Przygotowanie smażonych warzyw:

Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Marchewki i brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, brukselki przekrojone na pół i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

4322.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Przygotowanie steków:

Oczyszczone mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej na godzinę przed smażeniem – mięso musi mieć temperaturę pokojową.

Steki nacieramy pieprzem, na mięsie układamy plasterki czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy.

4313.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Patelnie smarujemy olejem i mocno rozgrzewamy. Poziom wysmażenia zależy od Waszych preferencji. Ja smażę steki ok. 4 minut z każdej strony. Ważne aby mięso odwrócić tylko raz i nie nakłuwać go widelcem. Po obróceniu mięsa zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy z drugiej strony.

Po zdjęciu z patelni doprawiam steki solą i ewentualnie pieprzem, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok. 5 minut żeby mięso „odpoczęło”.

Antrykot wołowy podajemy z warzywami.

4305.900 - Antrykot wołowy z warzywami

Pozostaw odpowiedź