Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4363.900 - Bułki preclowe
5
Bułki preclowe
  • 4363.900 - Bułki preclowe

Uwielbiam precle, głównie za ich ciemną, chrupiącą skórkę.. dlatego często na śniadanie piekę bułki preclowe – rewelacyjne, rumiane, chrupiące, po prostu pyszne! Miłośnicy precli będą zachwyceni smakiem tych bułeczek.

4372.900 - Bułki preclowe

Składniki na ciasto:

  • 335 ml ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 585 g mąki typ 650
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • sól gruba do posypania
  • mak do posypania
  • 1 łyżka oleju
  • 2 litry wody
  • 85 g sody oczyszczonej

4342.900 - Bułki preclowe

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę należy przesiać) i sól. Dodajemy roztopione masło i roztwór z drożdży. Mieszamy/ucieramy drewniana łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto kilka minut wyrabiamy – nie podsypujemy mąką, a następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4347.900 - Bułki preclowe

Po tym czasie ciasto delikatnie wciskamy ręką – ciasto musi odgazować, następnie przekładamy je na blat i dzielimy na 8-10 równych części.

Z każdej części formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki i układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.

4349.900 - Bułki preclowe

Gotowe bułki zanurzamy na 45 sekund we wrzącej wodzie z sodą, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy ponownie na blasze. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą lub makiem. Na koniec nacinamy ostrym nożem bułki – ukośnie lub tworząc „X”.

4353.900 - Bułki preclowe

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut.

Studzimy na kratce.

4365.900 - Bułki preclowe

4388.900 - Bułki preclowe

4397.900 - Bułki preclowe

Komentarze

Pozostaw odpowiedź