Uwielbiam precle, głównie za ich ciemną, chrupiącą skórkę.. dlatego często na śniadanie piekę bułki preclowe – rewelacyjne, rumiane, chrupiące, po prostu pyszne! Miłośnicy precli będą zachwyceni smakiem tych bułeczek.
Składniki na ciasto:
- 335 ml ciepłej wody
- 10 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 585 g mąki typ 650
- 60 g masła
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sól gruba do posypania
- mak do posypania
- 1 łyżka oleju
- 2 litry wody
- 85 g sody oczyszczonej
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę należy przesiać) i sól. Dodajemy roztopione masło i roztwór z drożdży. Mieszamy/ucieramy drewniana łyżką aż składniki się połączą.
Ciasto kilka minut wyrabiamy – nie podsypujemy mąką, a następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto delikatnie wciskamy ręką – ciasto musi odgazować, następnie przekładamy je na blat i dzielimy na 8-10 równych części.
Z każdej części formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki i układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Gotowe bułki zanurzamy na 45 sekund we wrzącej wodzie z sodą, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy ponownie na blasze. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą lub makiem. Na koniec nacinamy ostrym nożem bułki – ukośnie lub tworząc „X”.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut.
Studzimy na kratce.
Iwona
Written on 25 stycznia 2016
Niedawno piekłam pełnoziarniste precle 🙂 Przepis na blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com 🙂
Agata
Written on 5 stycznia 2019
Bardzo dziękuję za ten przepis! Bułeczki są rewelacyjne! Smak zbliżony do słonych paluszków jak to określił mój syn 🙂 pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za udostępnienie przepisu! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 stycznia 2019
Agato, bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂 Mój Syn też je uwielbia. Pozdrawiam serdecznie
Gabi
Written on 23 lutego 2019
Czy można dać zwykle drożdże, czy muszą być suche?
Kuchnia Marty
Written on 24 lutego 2019
Oczywiście można użyć zwykłych drożdży. Pozdrawiam