Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami to wszystko co najlepsze „zamknięte” w jednym daniu! Jest to kolejny przepis na szybki i łatwy obiad idealny na zimowe dni!
Składniki na zapiekankę:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 2 śląskie kiełbaski
- 5 cebuli dymka
- 1 pęczek szczypiorku grubego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa do dań z ziemniaków
Składniki na sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
Przygotowanie zapiekanki:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Szczypiorek siekamy. Ziemniaki, cebulę i szczypiorek mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.
Kiełbaski śląskie i boczek kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.
Sosem zalewamy ziemniaki i cebulę i dobrze mieszamy. Połowę ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki układamy połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, a na pieczarki 100 g boczku. No boczek ponownie układamy ziemniaki i pozostałe składniki, na wierzchu powinien być boczek.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.