Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4219.900 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
  • 4219.900 - Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami to wszystko co najlepsze „zamknięte” w jednym daniu! Jest to kolejny przepis na szybki i łatwy obiad idealny na zimowe dni!

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Składniki na zapiekankę:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • 2 śląskie kiełbaski
  • 5 cebuli dymka
  • 1 pęczek szczypiorku grubego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemniaków

 

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie zapiekanki:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Szczypiorek siekamy. Ziemniaki, cebulę i szczypiorek mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.

Kiełbaski śląskie i boczek kroimy w plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.

Sosem zalewamy ziemniaki i cebulę i dobrze mieszamy. Połowę ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki układamy połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, a na pieczarki 100 g boczku. No boczek ponownie układamy ziemniaki i pozostałe składniki, na wierzchu powinien być boczek.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

 

Pozostaw odpowiedź