Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą to pomysł na szybki, sycący i prosty obiad. Zaletą tego przepisu jest to, że jest to danie jednogarnkowe czyli przygotujesz je używając tylko jednego naczynia. Oczywiście możecie dodać swoje ulubione dodatki i wybrać kaszę, którą najbardziej lubicie. Ja użyłam gotowej mieszanki kaszy bulgur, pęczak i zielonej soczewicy.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g ulubionej kaszy (2 woreczki)
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki mielonej
- 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- ½ małej włoskiej kapusty
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy kurczaka.
Zwiększamy płomień i obsmażamy mięso. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy poszatkowaną, włoską kapustę i pieczarki pokrojone w plasterki. Całość smażymy/dusimy ok. 7 minut i wsypujemy suchą kaszę. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.
Po tym czasie wlewamy gorący bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Jeśli mamy zbyt dużo płynu, to odkrywamy naczynie i odparowujemy jego nadmiar.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!