Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą
Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą
  • Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą

Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą to pomysł na szybki, sycący i prosty obiad. Zaletą tego przepisu jest to, że jest to danie jednogarnkowe czyli przygotujesz je używając tylko jednego naczynia. Oczywiście możecie dodać swoje ulubione dodatki i wybrać kaszę, którą najbardziej lubicie. Ja użyłam gotowej mieszanki kaszy bulgur, pęczak i zielonej soczewicy.

Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ulubionej kaszy (2 woreczki)
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki mielonej
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • ½ małej włoskiej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą

Przygotowanie:

Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy kurczaka.

Zwiększamy płomień i obsmażamy mięso. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy poszatkowaną, włoską kapustę i pieczarki pokrojone w plasterki. Całość smażymy/dusimy ok. 7 minut i wsypujemy suchą kaszę. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut.

Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą

Po tym czasie wlewamy gorący bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Jeśli mamy zbyt dużo płynu, to odkrywamy naczynie i odparowujemy jego nadmiar.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Kaszotto z kurczakiem i włoską kapustą

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź