Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksasko-meksykańska (teksańskiej). To szybkie, pyszne i jednogarnkowe danie składa się głównie z mielonego mięsa np. wołowego oraz papryki chili, czosnku, kminku oraz pomidorów. Dodatkowo często dodaje się również czerwoną fasolę. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Mają tam naprawdę bardzo bogatą ofertę rożnych ciekawych produktów w przystępnych cenach.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili (jeśli lubicie bardziej ostre to można dodać więcej)
- szczypta oregano
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 450 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g-450 g) użyłam Fasoli czerwonej Kidney w sosie meksykańskim 410 g Poco Loco
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- Tortilla chips Crispy, solone 125 g Poco Locohttps
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy mieloną wołowinę. Rozgniatamy ją widelcem i dodajemy kminek, oregano i mielone chili. Mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z sokiem i dusimy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czerwona fasolę odsączamy – (tą którą ja użyłam dodaje wraz z sosem) i dodajemy do mięsa. Podgrzewamy kilka minut i podajemy z ryżem lub Tortilla chips Crispy i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!