Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Schab duszony w mleku i śmietanie
1
Schab duszony w mleku i śmietanie
  • Schab duszony w mleku i śmietanie

Schab duszony w mleku i śmietanie to pomysł na pyszny i ciekawy obiad. Delikatne i soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie zasmakują nawet najmłodszym. To również ciekawa propozycja na wykorzystanie schabu.

2190.900 - Schab duszony w mleku i śmietanie

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu

2184.900 - Schab duszony w mleku i śmietanie

Przygotowanie:

Schab płuczemy, oczyścić z błonek i obficie posypujemy solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi mięso. Jedną cebulę kroimy w talarki i obkładamy nimi mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowany schab chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia płuczemy mięso, osuszamy je i związujemy sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony schab. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy cebule pokrojoną w plasterki, sos sojowy, majeranek i pokruszone grzyby. Całość zalewamy zagotowaną wcześniej śmietaną i mlekiem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Naczynie przykrywamy pokrywka i zapiekamy/dusimy  mięso 1 ½ godziny. Co pół godziny możemy obrócić mięso na drugą stronę.

Upieczony schab wyjmujemy, a sos miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt rzadki można go zagęścić łyżką mąki.

Przed podaniem schab kroimy w plastry podajemy z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

2174.900 - Schab duszony w mleku i śmietanie

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź