Schab duszony w mleku i śmietanie to pomysł na pyszny i ciekawy obiad. Delikatne i soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie zasmakują nawet najmłodszym. To również ciekawa propozycja na wykorzystanie schabu.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego
- 300 ml mleka 3,2%
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Schab płuczemy, oczyścić z błonek i obficie posypujemy solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nimi mięso. Jedną cebulę kroimy w talarki i obkładamy nimi mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowany schab chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia płuczemy mięso, osuszamy je i związujemy sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony schab. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy cebule pokrojoną w plasterki, sos sojowy, majeranek i pokruszone grzyby. Całość zalewamy zagotowaną wcześniej śmietaną i mlekiem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Naczynie przykrywamy pokrywka i zapiekamy/dusimy mięso 1 ½ godziny. Co pół godziny możemy obrócić mięso na drugą stronę.
Upieczony schab wyjmujemy, a sos miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt rzadki można go zagęścić łyżką mąki.
Przed podaniem schab kroimy w plastry podajemy z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Renata
Written on 21 listopada 2020
W moim domu mam czterech mężczyzn, więc mięsne obiady to u nas niemal codzienność. Czasem brakuje mi już pomysłów jak je urozmaicać. Na schab duszony w mleku trafiłam niedawno i od razu postanowiłam spróbować. Wyszedł pyszny, bardzo delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Moim chłopakom też bardzo smakował, a to dla mnie najważniejsze 🙂
Wirtualne-biura.com
Written on 23 listopada 2020
Ciekawy przepis .Bardzo lubimy schab pod każdą postacią i mam nadzieję ,że i w tej wersji domownikom przypadnie do gustu .Ciekawe czy nie jest zbyt suchy ?
4oze.pl
Written on 24 listopada 2020
Wygląda na dość wykwintne danie .Chyba zrobię przy najbliższej niedzieli , bo niestety w tygodniu brak czasu .Bardzo dziękuję za wpis .
Kuchnia Marty
Written on 27 listopada 2020
mięso jest bardzo soczyste – mam nadzieję, że zasmakuje
franczyzawpolsce.pl
Written on 25 listopada 2020
Znajdzie się na Świątecznym stole .Wspaniała sztuka mięsa z dodatkiem sosu .
wirtualne-biura.com
Written on 27 listopada 2020
Przyrządzę na Święta Bożego Narodzenia , wygląda wykwintnie .Dodam parę grzybków bo u nas wszyscy uwielbiają sos grzybowy .
Kuchnia Marty
Written on 27 listopada 2020
Dokładnie! W przepisie też są suszone grzybki 🙂
Marek
Written on 29 grudnia 2020
Schab rewelacja.