Cytrynowe ciasto z malinami jest idealne na letnie popołudnie. Ciasto jest bardzo proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu! Zamiast malin możecie użyć dowolnych owoców!
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 225 g cukru
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 170 ml oleju
- 1 szklanka malin
Składniki na cytrynowy syrop:
- 55 g cukru
- 55 ml soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i stopniowo dodajemy olej, ciągle mieszając. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy, po wierzchu posypujemy malinami i 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy składniki na cytrynowy syrop. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż otrzymamy syrop.
Przygotowanym syropem polewamy jeszcze gorące ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym zdejmujemy obręcz.
Natalia
Written on 30 sierpnia 2015
Bardzo lubię takie proste ciasta, które nie zawierają wielu składników. A jeszcze bardziej je lubie kiedy są w okrągłej blaszce.
Marta
Written on 1 września 2015
dokładnie – ja najczęściej też piekę w okrągłych blaszkach 😀