Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8689.900 - Cytrynowe ciasto z malinami
2
Cytrynowe ciasto z malinami
  • 8689.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

Cytrynowe ciasto z malinami jest idealne na letnie popołudnie. Ciasto jest bardzo proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu! Zamiast malin możecie użyć dowolnych owoców!

8682.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • 225 g cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 170 ml oleju
  • 1 szklanka malin

 

8702.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

Składniki na cytrynowy syrop:        

  • 55 g cukru
  • 55 ml soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru

 

Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i stopniowo dodajemy olej, ciągle mieszając. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.

8692.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

Ciasto wylewamy do tortownicy, po wierzchu posypujemy malinami i 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy składniki na cytrynowy syrop. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż otrzymamy syrop.

Przygotowanym syropem polewamy jeszcze gorące ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym zdejmujemy obręcz.

8701.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

8708.900 - Cytrynowe ciasto z malinami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź