Ciasta na bazie jogurtu są niezwykle puszyste i wilgotne! Dziś zapraszam na kolejną odsłonę tego szybkiego i pysznego wypieku. Tym razem smak ciasta wzbogaciłam malinami ale można użyć dowolnych owoców. Do tego słodki lukier – palce lizać!!!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 125 g masła
- 225 g cukru pudru
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 duże jajka
- 115 g jogurtu naturalnego
- 250 g malin
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie 1 łyżka wody
- ½ szklanki malin
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. W misce łączymy maliny z 2 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy skórkę z cytryny i jajka, cały czas ucierając. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy połowę malin, które przykrywamy połową pozostałego ciasta, znowu układamy maliny i przykrywamy pozostałym ciastem. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Połową lukru polewamy ciasto. Do pozostałej części dodajemy pokruszone maliny i delikatnie mieszamy, lukier z owocami wylewamy na ciasto.
anucjata
Written on 30 sierpnia 2015
Wczoraj wieczorem upiekłam.Dzisiaj spróbowałam.Wyśmienite! Szybkie i proste.To mi się podoba.Zobaczymy jak oceni Twój Tata,bo po południu zaprosiłam go .
Marta
Written on 30 sierpnia 2015
Super Ciociu! Cieszę się, że przepis się podoba. Życzę smacznego i czekam na werdykt 🙂