Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8676.900 - Jogurtowe ciasto z malinami
2
Jogurtowe ciasto z malinami
  • 8676.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

Ciasta na bazie jogurtu są niezwykle puszyste i wilgotne! Dziś zapraszam na kolejną odsłonę tego szybkiego i pysznego wypieku. Tym razem smak ciasta wzbogaciłam malinami ale można użyć dowolnych owoców. Do tego słodki lukier – palce lizać!!!

8664.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 125 g masła
  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 115 g jogurtu naturalnego
  • 250 g malin

 

8551.900 - Jogurtowe ciasto z malinami 

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka wody
  • ½ szklanki malin

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

 

8675.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. W misce łączymy maliny z 2 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy skórkę z cytryny i jajka, cały czas ucierając. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.

8659.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy połowę malin, które przykrywamy połową pozostałego ciasta, znowu układamy maliny i przykrywamy pozostałym ciastem. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

8670.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

Przygotowanie lukru:

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Połową lukru polewamy ciasto. Do pozostałej części dodajemy pokruszone maliny i delikatnie mieszamy, lukier z owocami wylewamy na ciasto.

8653.900 - Jogurtowe ciasto z malinami

 

Komentarze

  • anucjata

    Written on 30 sierpnia 2015

    Wczoraj wieczorem upiekłam.Dzisiaj spróbowałam.Wyśmienite! Szybkie i proste.To mi się podoba.Zobaczymy jak oceni Twój Tata,bo po południu zaprosiłam go .

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź