Dziś mam dla Was przepis na ciasto na zimno Jogurtowiec. Ten przepyszny i orzeźwiający torcik przygotujecie w kilka minut. To ciasto jest idealne na letnie, gorące dni. Ja do dekoracji wybrałam maliny, ale oczywiście możecie je zastąpić dowolnymi owocami.
Składniki na spód:
- 125 g herbatników
- 75 g masła
Składniki na masę:
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka skondensowanego
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml wrzątku
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
- ok. 200 g świeżych owoców użyłam malin
Przygotowanie:
Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Galaretki (2 szt – użyłam krystalicznych) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy żeby galaretka wystygła ale nadal była płynna.
Jogurt miksujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem pudrem i esencją waniliową. Na koniec do jogurtu dodajemy jeszcze płynną galaretkę, miksujemy aż składniki się połączą.
Masę jogurtową ostrożnie wylewamy na schłodzone ciastka. Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Pełnia Smaków
Written on 6 września 2018
Piękne zdjęcie, piękne kolory i super przepis 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 września 2018
🙂 Bardzo dziękuję
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Written on 12 kwietnia 2021
Kolejny szybki deser – zapisuję do inspiracji 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Bardzo się cieszę!