Uwielbiam takie szybkie i pyszne ciasta! Wystarczy kilka chwil by upiec ciasto jogurtowe z czerwonymi porzeczkami. Słodkie, puszyste ciasto i kwaśne porzeczki to połączenie idealne.
Składniki:
- 145 g greckiego jogurtu
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 duże jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 220 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka skórki startej z limonki
- 150 g czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką. W jednej misce mieszamy jogurt, olej rzepakowy, cukier i cukier wanilinowy oraz jajka.
W drugiej misce mieszam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z limonki. Mąkę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy czerwonymi porzeczkami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 80 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta w trakcie pieczenie zbyt szybko się przyrumieni możemy przykryć ciasto folią aluminiową. Studzimy.
Smacznego!
Cook and Love
Written on 21 lipca 2017
WOW! Jogurt + porzeczki to musi być pychotka!!!!!!!!