Ostatnio praktycznie nie mam na nic czasu.. Jestem ciągle w rozjazdach i jak już wracam do domu to na gotowanie pozostaje mi już niewiele czasu. A że jeść coś trzeba to przygotowuję szybkie posiłki. Do takich należy penne z kurczakiem w sosie pomidorowym. Takie najprostsze dania smakują najlepiej.
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 150 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka pokrojonego w drobną kostkę oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut po czym zalewamy bulionem/rosołem. Dusimy aż mięso będzie miękkie i nadmiar płynów odparuje.
Do kurczaka dodajemy pomidory z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Smażymy kilka minut aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonych oregano. Dodajemy odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy chwilę i przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Horeca
Written on 21 lipca 2017
Kurczak, pomidor i makaron to połączenie idealne – kto tego nie lubi? Chyba nie znam takiej osoby. Mało kto się na to skusi, szczególnie w Polsce. Ludzie się śmieją, że to posiłki studenckie, ale prawda jest taka, że są przepyszne! A poza tym proste i tanie 😉