Dla większości z nas to królowa wielkanocnego stołu! Babka cytrynowa jest puszysta, wilgotna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie macie czasu by przygotować drożdżową babę, to te będzie idealna! Polecam.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 jajka
- 370 g cukru
- 1 opakowanie cukru cytrynowego (opcjonalnie)
- skórka otarta z 2 cytryn
- 280 ml mleka 3,2%
- 140 g masła
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek śmietanki
Dodatkowo:
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 12-15 czekoladowych jajek
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce ubijamy jajka przez ok. 5 minut. Następnie do jajek dodajemy stopniowo cukier i skórkę otartą z cytryny, ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do małego rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy aż masło się roztopi. Nie wolno zagotować mleka! Odstawiamy aż lekko przestygnie i wlewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę.
Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach, układamy czekoladowe jajka. Możemy też posypać otartą skórką z cytryny.
Marzena
Written on 12 marca 2016
Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek 🙂
Marta Babaczyk
Written on 16 marca 2016
🙂
wiola
Written on 16 marca 2016
WOW wygląda dobrze! Chętnie zapiszę sobie ten przepis. W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga z przepisami bez glutenu
http://kuchniawioletty.blogspot.com/
Marta Babaczyk
Written on 16 marca 2016
Dziękuję Wiolu, na pewno będę zaglądać. Pozdrawiam