Dziś zapraszam Was na obłędne tartaletki z kremem kokosowym. Gwarantuję, że miłośnicy kokosu nie będą w stanie się im oprzeć. Mocno kokosowy krem w połączeniu z lekko kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek tworzy idealne połączenie.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na krem kokosowy:
- 240 g cukru
- 120 ml wody
- 150 g masła
- 240 g mleka w proszku
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 80-90 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- dżem z czarnych porzeczek
- 50 g migdałów w płatkach
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu kokosowego:
W garnku umieszczamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło, esencję waniliową, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą.
Na spód tartaletek nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnych porzeczek, na dżem nakładamy po 1-2 łyżki (w zależności od wielkości babeczek) kremu kokosowego.
Na patelni prażymy cukier i migdały w płatkach. Posypujemy nimi tartaletki.
Dodatkowo udekorowałam babeczki liofilizowanymi malinami.
Smacznego.
Mateusz Morawiecki
Written on 11 marca 2021
Zajebiste, wpierdalam na to podatek vat.
improkitchen
Written on 18 kwietnia 2021
Wyglądają pysznie:)
Weronika
Written on 12 listopada 2021
Zrobione dzisiaj, wyszły przepyszne! Pytanie: do czego jeszcze można użyć kremu z kokosem? Zrobiłam za duzo i chciałabym wykorzystać 🙂
Kuchnia Marty
Written on 23 listopada 2021
Weroniko, takim kremem można przełożyć np. naleśniki
Karolina
Written on 16 marca 2022
Dzień dobry.
Jeśli chciałabym zrobić wersję bezmleczną to mogę użyć zamiast wody i mleka w proszku mleko kokosowe? Jeśli tak to jaką ilość? Pozdrawiam
Agnieszka
Written on 6 kwietnia 2022
Czy ten krem można pokryć warstwą białej czekolady, bo chciałabym zrobić mini mazurki i ozdobić je rysunkiem bazi.
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
Oczywiście, że można ale będzie bardzo słodkie w połączeniu z białą czekoladą
Agnieszka
Written on 7 maja 2022
Ile tartaletek wychodzi z podanego przepisu?
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
w zależności od wielkości foremek 12-16