Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tartaletki z kremem kokosowym
2
Tartaletki z kremem kokosowym
  • Tartaletki z kremem kokosowym

Dziś zapraszam Was na obłędne tartaletki z kremem kokosowym. Gwarantuję, że miłośnicy kokosu nie będą w stanie się im oprzeć. Mocno kokosowy krem w połączeniu z lekko kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek tworzy idealne połączenie.

3423.900 - Tartaletki z kremem kokosowym

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody

Składniki na krem kokosowy:

  • 240 g cukru
  • 120 ml wody
  • 150 g masła
  • 240 g mleka w proszku
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 80-90 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • dżem z czarnych porzeczek
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru

3413.900 - Tartaletki z kremem kokosowym

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

3429.900 - Tartaletki z kremem kokosowym

Przygotowanie kremu kokosowego:

W garnku umieszczamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło, esencję waniliową, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe, mieszamy aż składniki się połączą.

Na spód tartaletek nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnych porzeczek, na dżem nakładamy po 1-2 łyżki (w zależności od wielkości babeczek) kremu kokosowego.

Na patelni prażymy cukier i migdały w płatkach. Posypujemy nimi tartaletki.

Dodatkowo udekorowałam babeczki liofilizowanymi malinami.

Smacznego.

3426.900 - Tartaletki z kremem kokosowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź