Właśnie rozpoczął się ostatni weekend sierpnia, pogoda jeszcze piękna, letnia. W ogrodzie mam jeszcze sporo jeżyn więc postanowiłam upiec kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką. Pyszna, lekka budyniowa pianka o czekoladowym smaku, świeże owoce i kruche ciacho – rewelacja!
Składniki na kruche ciasto kakaowe:
- 350 g mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny
- 170 g cukru
- 4 żółtka
- 3 ½ łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na budyniową piankę:
- 2 budynie czekoladowe lub toffi bez cukru (2 x 40 g)
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- 225 g cukru
- 110 ml oleju
Dodatkowo:
- 500 g jeżyn
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:
Masło/margarynę kroimy w kostkę i dość szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%), zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut chowamy do zamrażalnika.
Prostokątną blachę o wymiarach 33×22 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, przyklepujemy ręką i podpiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Wyjmujemy blachę i studzimy ciasto.
Przygotowanie budyniowej pianki:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać).
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzch układamy jeżyny. Na owoce ścieramy pozostałą część ciasta.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
gin
Written on 1 września 2015
Mmm, aż ślinka cieknie 🙂 Bardzo lubię ciasta z jeżynami 🙂
Marta
Written on 1 września 2015
🙂 to tak jak ja