Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8909.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
2
Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
  • 8909.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Właśnie rozpoczął się ostatni weekend sierpnia, pogoda jeszcze piękna, letnia. W ogrodzie mam jeszcze sporo jeżyn więc postanowiłam upiec kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką. Pyszna, lekka budyniowa pianka o czekoladowym smaku, świeże owoce i kruche ciacho – rewelacja!

8993.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto kakaowe:

  • 350 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 170 g cukru
  • 4 żółtka
  • 3 ½ łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na budyniową piankę:

  • 2 budynie czekoladowe lub toffi bez cukru (2 x 40 g)
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 225 g cukru
  • 110 ml oleju

 

Dodatkowo:

  • 500 g jeżyn
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

 

8965.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:

Masło/margarynę kroimy w kostkę i dość szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%), zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut chowamy do zamrażalnika.

Prostokątną blachę o wymiarach 33×22 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, przyklepujemy ręką i podpiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

Wyjmujemy blachę i studzimy ciasto.

8734.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Przygotowanie budyniowej pianki:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać).

Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzch układamy jeżyny. Na owoce ścieramy pozostałą część ciasta.

8911.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.

Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

8978.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

8984.900 - Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką

Komentarze

Pozostaw odpowiedź