Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką, to popularna amerykańska słodkość! Jak na nie patrzę, to przed oczami mam sceny z zagranicznych filmów, w których policjanci się nimi objadają 🙂
Te słodkie oponki usmażone na głębokim tłuszczu najlepiej smakują polane lukrem, lub polewą czekoladową.. Mmm… Pycha!
Składniki:
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml mleka
- 2 jajka roztrzepane
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- olej
- kolorowe posypki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie ciasta na Donuts:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajka, olej, aromat waniliowy i mleko. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder ucieramy do gładkości z 2-3 łyżkami gorącej wody, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Gęstość lukru regulujemy przez zwiększenie ilości wody lub cukru pudru.
Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką zanurzamy do połowy w lukrze, jeśli chcemy dekorujemy posypkami lub kandyzowaną skórką pomarańczowa.
Justyna
Written on 6 stycznia 2015
Ja też je lubię i mam podobny przepis jedynie co robię inaczej. To lukier, zamiast wody używam białka reszta jest taka sama. Przymierzam się do zrobienia faworków bo dawno nie robiłam. Przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Marta
Written on 6 stycznia 2015
tez miałam zrobić lukier królewski ale troszkę mi się śpieszyło 😛
A faworki już tez zrobiłam, na dniach wrzucę przepis. Również życzę Tobie i Twoim bliskim wszystkiego dobrego!
Marta
Written on 8 stycznia 2015
Dokładnie! Będzie duuużo pączków, faworków itp. 🙂