Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3330.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką
3
Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką
  • 3330.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką, to popularna amerykańska słodkość! Jak na nie patrzę, to przed oczami mam sceny z zagranicznych filmów, w których policjanci się nimi objadają 🙂

Te słodkie oponki usmażone na głębokim tłuszczu najlepiej smakują polane lukrem, lub polewą czekoladową.. Mmm… Pycha!3345.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka roztrzepane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

Dodatkowo:

  • olej
  • kolorowe posypki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

3306.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Przygotowanie ciasta na Donuts:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajka, olej, aromat waniliowy i mleko. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

3315.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Przygotowanie lukru:

Cukier puder ucieramy do gładkości z 2-3 łyżkami gorącej wody, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Gęstość lukru regulujemy przez zwiększenie ilości wody lub cukru pudru.

Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką zanurzamy do połowy w lukrze, jeśli chcemy dekorujemy posypkami lub kandyzowaną skórką pomarańczowa.

3327.900 - Donuts (Doughnuts) – pączki z dziurką

Komentarze

  • Justyna

    Written on 6 stycznia 2015

    Ja też je lubię i mam podobny przepis jedynie co robię inaczej. To lukier, zamiast wody używam białka reszta jest taka sama. Przymierzam się do zrobienia faworków bo dawno nie robiłam. Przy okazji wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 6 stycznia 2015

      tez miałam zrobić lukier królewski ale troszkę mi się śpieszyło 😛
      A faworki już tez zrobiłam, na dniach wrzucę przepis. Również życzę Tobie i Twoim bliskim wszystkiego dobrego!

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź