Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką to naprawdę jedne z lepszych pączków jakie jadłam! Puszyste, mięciutkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Do tego pyszna mleczka polewa lub lukier i niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję 🙂
Składniki na ciasto:
- 7g drożdży instant
- 50 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 duże jaja
- 1 ½ litra oleju słonecznikowego do smażenia
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- kolorowe posypki
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
W miseczce łączymy drożdże z 50 ml ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W drugiej misce łączymy obie mąki i sól. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Do mąki dodajemy drożdże, przestudzone mleko i dwa roztrzepane jajka. Mieszamy/ucieramy ciasto drewnianą łyżką aż będzie jednolite. Następnie przekładamy ciasto na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy/rozwałkowujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz. Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką studzimy.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym zanurzamy pączki w polewie i odstawiamy na bok. Amerykańskie doughnuts posypujemy posypkami.