Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4798.900 - Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką
Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką
  • 4798.900 - Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką to naprawdę jedne z lepszych pączków jakie jadłam! Puszyste, mięciutkie ciasto, które rozpływa się w ustach. Do tego pyszna mleczka polewa lub lukier i niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję 🙂

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Składniki na ciasto:

  • 7g drożdży instant
  • 50 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 duże jaja
  • 1 ½ litra oleju słonecznikowego do smażenia

 

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

 

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki
  • tłuszcz do formy

 

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Przygotowanie ciasta:

W miseczce łączymy drożdże z 50 ml ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

W drugiej misce łączymy obie mąki i sól. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Do mąki dodajemy drożdże, przestudzone mleko i dwa roztrzepane jajka. Mieszamy/ucieramy ciasto drewnianą łyżką aż będzie jednolite. Następnie przekładamy ciasto na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 5 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jedną godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na posypany mąką blat i rozciągamy/rozwałkowujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem wycinamy dziurki. Pączki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz. Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką studzimy.

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym zanurzamy pączki w polewie i odstawiamy na bok. Amerykańskie doughnuts posypujemy posypkami.

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

Pozostaw odpowiedź