Miałam ochotę na pączki ale nie chciało mi się tak długo siedzieć w kuchni wiec przygotowałam takie drożdżowe poduszeczki! Małe kwadraciki z ciasta drożdżowego, które w trakcie smażenia pięknie rosną i wyglądem przypominają poduszki. Takie małe słodkie co nie co, idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki:
- 8 g suchych drożdży
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 110 ml wrzącej wody
- 55 g cukru
- 60 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 300 g mąki tortowej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy drożdże z 50 ml ciepłej wody i 1 łyżką cukru. Roztwór przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce ucieramy pozostały cukier z masłem. Dodajemy do masła wrzącą wodę, jajko i sól i ucieramy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy roztwór z drożdży i mąkę – zagniatamy ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilak minut. Ciasto będzie dość rzadkie! Następnie przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kroimy w małe kwadraciki.
W rondelku rozgrzewamy olej. Każdy kwadracik przebijamy na środku nożem i smażymy na złoty kolor. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor i napuchnie, odwracamy na drugą stronę.
Drożdżowe poduszeczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
kawi
Written on 2 września 2016
Czyli pączusie o innym kształcie?:)
Kuchnia Marty
Written on 3 września 2016
Dokładnie.. takie oszukane mini pączki 🙂
Zosia
Written on 16 sierpnia 2017
Muszę wypróbować, bo przy pączkach też mi się nie chce siedzieć nigdy…
Kuchnia Marty
Written on 17 sierpnia 2017
Polecam!