Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Pieczone pączki
2
Pieczone pączki
  • Pieczone pączki

Dziś mam dla Was przepis na rewelacyjne, pieczone pączki, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Mięciutkie, delikatne.. dosłownie rozpływają się w ustach! Wystarczy napełnić je ulubionym nadzieniem i mamy prosty i przepyszny deser.

1355 - Pieczone pączki

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży instant
  • 275 ml mleka 3,2%
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu malinowego/truskawkowego
  • 70 g roztopionego, płynnego masła
  • 70 g drobnego brązowego cukru
1331 - Pieczone pączki

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko z pokrojonym w kostkę masłem, mieszamy aż masło się roztopi i pozostawiamy do ostygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy ciepłe mleko i rozbełtane jajko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy przez ok. 5-7 minut.

1336 - Pieczone pączki

Do posmarowanej odrobiną oleju miski przekładamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ -2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po tym czasie wciskamy pięścią ciasto i wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy je na 25 równych kawałków.

Dwie duże blachy (takie z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, z kawałków ciasta formujemy okrągłe kuleczki i układamy w odstępach kilku centymetrów.

Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut aby pączki podwoiły swoją objętość.

1387 - Pieczone pączki

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na spód piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wrzątkiem.  

Wyrośnięte pączki pieczemy ok. 12-15 minut. Po tym czasie je wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut by ostygły.

Masło roztapiany i smarujemy nim pączki, następnie obtaczamy je w cukrze.

Na koniec napełniamy pączki ulubionym dżemem, kremem czekoladowym lub budyniowym.

Pieczone pączki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

1416 - Pieczone pączki

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź