Dziś mam dla Was przepis na rewelacyjne, pieczone pączki, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Mięciutkie, delikatne.. dosłownie rozpływają się w ustach! Wystarczy napełnić je ulubionym nadzieniem i mamy prosty i przepyszny deser.

Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 8 g drożdży instant
- 275 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 1 jajo
- 80 g drobnego brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu malinowego/truskawkowego
- 70 g roztopionego, płynnego masła
- 70 g drobnego brązowego cukru

Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko z pokrojonym w kostkę masłem, mieszamy aż masło się roztopi i pozostawiamy do ostygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy ciepłe mleko i rozbełtane jajko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy przez ok. 5-7 minut.

Do posmarowanej odrobiną oleju miski przekładamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ -2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie wciskamy pięścią ciasto i wyrabiamy kilka minut. Następnie dzielimy je na 25 równych kawałków.
Dwie duże blachy (takie z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, z kawałków ciasta formujemy okrągłe kuleczki i układamy w odstępach kilku centymetrów.
Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut aby pączki podwoiły swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na spód piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wrzątkiem.
Wyrośnięte pączki pieczemy ok. 12-15 minut. Po tym czasie je wyjmujemy i pozostawiamy na kilka minut by ostygły.
Masło roztapiany i smarujemy nim pączki, następnie obtaczamy je w cukrze.
Na koniec napełniamy pączki ulubionym dżemem, kremem czekoladowym lub budyniowym.
Pieczone pączki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Kamka
Written on 22 lutego 2019
Jak patrzę na te pączki to już się nie mogę doczekać Tłustego Czwartku…mmmm!!!
Kuchnia Marty
Written on 24 lutego 2019
🙂