Dziś będzie pysznie, zdrowo i wykwintnie. Sałatka z pieczonymi burakami, gruszką i serem feta to połączenie idealne. Delikatne, słodkie buraki i gruszka, lekko słona feta i chrupiące rzodkiewki.. do tego świeżo zmielony pieprz i mamy danie, które zachwyci smakiem każdego. Wiosna zbliża się wielkimi krokami i warto już teraz zadbać o nasz organizm i zacząć mu dostarczać niezbędnym witamin i minerałów.
Składniki na sałatkę:
- 50 g rukoli
- 50 g roszponki
- 2 buraki (małe)
- 1 gruszka (duża)
- 4 rzodkiewki
- 60 g sera feta
- 30 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.
Przygotowanie sałatki:
Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Rukolę i roszponkę przekładamy do miski, skrapiamy przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Gruszkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki gruszki posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Upieczone buraki obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Plasterki buraków, gruszki i rzodkiewki układamy na rukoli, wszystko posypujemy orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy pozostałym sosem.
Asia
Written on 9 lutego 2016
Wygląda smakowicie 🙂 Dziś po pracy spróbuję przyrządzić takie danie 🙂 Wcześniej robiłam taką sałatkę z serkiem feta, ogórkiem, pomidorkiem, oliwkami, papryką 🙂 Czasami orzechy lub na co mam ochotę, ale takiego jeszcze nie próbowałam 🙂
Sylwia
Written on 1 marca 2018
Jakiej firmy są te talerze?? Super wyglądają 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
http://lubiana.com.pl