Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4907.900 - Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem
1
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem
  • 4907.900 - Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem to niebanalna i bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych! Danie doskonałe na każdą okazję, zachwyci smakiem każdego.

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki

 

Składniki na sos z rukoli i orzechów

  • 60 g rukoli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 15 g orzechów włoskich

 

Dodatkowo:

  • 150 g łososia wędzonego
  • 10 przepiórczych jaj

 

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem 

Przygotowanie sosu:

W rondelku doprowadzamy lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodajemy liście rukoli i blanszujemy ok. 30 sekund. Następnie odcedzamy i umieszczamy na chwilę w wodzie z kostkami lodu. Rukolę odsączamy z wody i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i posiekane orzechy włoskie. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pierzem i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na jednolity sos. Odstawiamy.

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

Przygotowanie placków:

Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy powstały sok. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Możemy dodać do ziemniaków też trochę mąki. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy z obu stron niewielkie placuszki (ok. 1 łyżki masy ziemniaczanej na sztukę) na złoty kolor.

Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jajka przepiórcze wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy i jak przestygną delikatnie obieramy ze skorupki. Jajka przecinamy na pół.

Na półmisku układamy placki ziemniaczane, na placki kładziemy kawałki wędzonego łososia. Na łososia układamy połówkę lub 2 połówki jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i przepiórczym jajkiem

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź